Seiling + Fridykking + Surfing + Hav-
og ferskvannsfiske + Gourmetmat på bål +
Vannsport + Kano + Havkajakk +
Klatring + Skøyter + Isklatring + Aking + «Blåtur»
+ Vandretur + Breoppleving/Skikurs +
Ski og topptur + Snøhule og igloo +
Hundekjøring + Finnmarksløpet + Kiting +
Isfiske + Nordlysjakt + Bålkos +
Førstehjelpskurs + Kart og kompass

Fra surfing på Sørøya og kiting på vinterfjellet – til gourmetmat og toppturer i høgfjellet. Mål krefter med den arktiske naturen ved å prøve et stort mangfold av spennende aktiviteter.
70° nord er en oppdagelsesferd på Nordkalotten, med stor variasjon av aktiviteter og fremkomstmidler. På høsten møter vi det maritime, både i Altafjorden og i elv. Vi padler kajakk, bestiger fjelltopper, utforsker finnmarkskysten øylandskap, klatrer og surfer! I kano får du oppleve den verdensberømte Altaelva og padler langs de høye klippeveggene i Nord-Europas største canyon: Sautso Canyon. Før sola snur reiser vi på blåtur – mørketidstur med sprell!
Utover vinteren fortsetter vår oppdagelsesferd med varierte turer på kyst og vidde. Vi reiser på Finnmarksvidda som byr på et vilt viddelandskap med vide horisonter og opplever stemningen under Finnmarksløpet – en arktisk utgave av Formel 1! Finnmark byr på gode forhold både for bortoverski og nedoverski, og du vil få et skikurs i bakke! Du vil også få ferdigheter i skredvurdering, sikkerhet i vinterfjellet og bygging av snøhule, iglo og nødbiuvak. Du får prøve deg på kiting, isklatring, skøyter, isfiske, isbading og nordlysjakt.
Vi avslutter vårt 70° nord – eventyr med en 10-dagers rundreise langs finnmarkskysten som ”går like godt til lands som til vanns”. Med ulike fremkomstmidler som Hurtigrute, ski og vandresko besøker vi Nordkapp og opplever Finnmarksalpene. Man må alltid være forberedt på mange overraskelser underveis… Dette blir et eventyr som du aldri vil glemme!

ANVED
KVAMMEN
Villmarking som har vokst opp på Hardangervidda og nå trives like godt ved og på Finnmarksvidda. Allsidig kar som liker jakt, fiske, ski, kajakk og klatring, og har fortsatt med hundekjøring i Alta etter et par år i Sør-Norge. Glad i livet utendørs både sommer som vinter. Han har gått Norge på langs og senere Svalbard på langs på ski, og har stor glede av å inspirere og videreformidle sine erfaringer til elevene.
– Friluftslivslærer på Øytun fra 2013
– Elvevakt i Altaelva 2006-2013
– Guide for Glød, Alta, fra 2013
– Kongekrabbefisker i Barentshavet 2009 og 2012-2013
– Fjelloppsyn på Hardangervidda 2009
– 1 år praktisk pedagogisk utdanning, Universitetet i Alta
– 1 år Arktisk Naturguide, Svalbard, Univ. i Alta
– 3 år Bachelor Naturforvaltning, UMB Ås/HiNT Steinkjer
– 2 år Øytun folkehøgskole, Off piste og Hundekjøring (stip)
Ofte stilte spørsmål
Klær
– Vind og vanntette klær
– Ullundertøy/ullsokker
– Varmeplagg; tykk ullgenser eller fleecejakke
– Lue/hals/votter/vindvotter
– Solide fjellstøver
– Skisko
Utstyr
– Ryggsekk, 50-70 liter
– Sovepose og liggeunderlag til helårsbruk
– Sykkel
– Enkel førstehjelpspakke
– Hodelykt
– Kompass og kartmappe
– Termos
– Drikkeflaske
– Turtallerken/bestikk/kopp
– Solbriller
– Solkrem
– Ski, fjellski, telemark eller randonee
– Skistaver
– Skifeller som passer til skiene dine
– Skihjelm
– Skibriller
– Spade
– Søkestang
Hvis du har kan du ta med
– Vanntetteposer/bag
– Fiskeutstyr
– Fotoutstyr
– Klatreutstyr
– Kite
– Kikkert
– Jaktvåpen
– Primus
– Telt
Du trenger ryggsekk både til vandring og til dagsturer/toppturer.
Hvis du vil slippe å ha to ryggsekker bør ryggsekken være mellom 50-70 l. Den må ha mage/hoftebelte og greie festemuligheter for ski, liggeunderlag mm.
Har du behov for mer volum kan du ha en større sekk på 70 l eller mer. Da kan det være greit å ha en litt mindre dagstursekk (40-55 l) i tillegg.
Alt kan brukes med sine fordeler og ulemper!
Vi vil anbefale telemark eller randoneeski, men fjellski vil også fungere greit. Mange liker en allaroud ski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel i forhold til lengde er din egen kroppslengde ++
Om du har løypeski er de ikke anbefalt å bruke på tur, men det er kilometervis med preparerte lysløyper rett bak skolen der du kan trene.
Teleskopstaver er en fordel, for de passer til alt.
Bruk det du har i starten så blir det mulighet for å kjøpe prisgunstige alternativer her oppe i løpet av tidlig vintersesong om du ønsker det.
Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.
Ja, du bør ha sykkel. Vi skal på sykkeltur i terrenget. Det blir enkel sykling på kjerreveger/stier, så du trenger ingen avansert sykkel. Bruk den du har. Ellers så er det veldig praktisk å ha sykkel slik at du kan komme deg ned til Alta sentrum på egenhånd.