Vakre Finnmark i mørketida + Teltliv +
Kuldetrening + Nordlys + Snarefangst + 
Alaska! + Fangsthytte + Polarhunder
+ Rypejakt + Caribou + Villmarksliv
+ Iditarod- Verdens lengste hundeløp +
Langtur på ski og med pulk + Rovdyr +
Friperiode- Utforsk Alaska + Opplev våren
på Nordkalotten + Fuglefjell

 

 

 

Vi skal inn til det indre Alaska, der skogene bare brytes av fjell og buktende elver. Bli med til Alaska “The Last Frontier!”

Vil du kjenne på kuldegradene, jakte på enorme rypeflokker og leve ut fangstmannsdrømmen? På dette kurset skal vi utforske Alaskas ubrutte villmark med ski og pulk eller hundespann. Vi skal inn de dypeste skogene i `the Interior` der bever, elg og bjørn regjerer, og ut på viddene, der majestetiske fjell skyter i været og ulven jager i hælene på villreinen. Dette er sjansen til å realisere drømmen om villmarka.

Circum Polar Alaska er et halvårskurs med oppstart i Alta, i januar. Her blir man kjent med dem man skal være på tur med, mens man forbereder og planlegger oppholdet i Alaska. Man får oppleve det vakre lyset i Finnmark i mørketida, mens alle andre ligger i dvale. Vi drar på tur og kjenner på kulda, tester ut teltlivet og setter rypesnarer. I begynnelsen av Februar reiser vi over. Den første måneden skal vi være på Dicks gamle fangsthytte, tre mil utenfor den lille landsbyen Takotna. Her får du smake på fangstmannslivet og oppleve naturen i den indre delen av Alaska.

Mars er måneden for verdens lengste hundeløp, Iditarod. Løpet starter i Anchorage og ender i Nome, på vestkysten av Alaska. Løpet er den største begivenheten i mange av Alaskas små, veiløse samfunn, og byr på folkefest! Vi får ta del i sirkuset i Takotna, omtrent halvveis i løpet. Her hjelper vi til med å drive sjekkpunktet og heie fram hundekjørerne.

Etter at hverdagen er tilbake i Takotna skal vi på langtur. 2-3 uker med ski og pulk, i storslått natur. Lage mat på bål, sove i telt eller under åpen himmel. Jakte, fotografere og oppleve. Leve ute, spille på lag med naturen og finne flyten. Tenke på det som er her og nå. Du har mulighet til å være med å påvirke hvordan turen skal gjennomføres og hvor hovedfokuset skal ligge.

I april er det lagt opp til en friperiode. Dette gir deg muligheten til å utforske Alaska på egen hånd, eller sammen med andre. Det varierte landskapet, det rike dyrelivet og spennende mennesker og kulturer. Her er det ingen grenser! Fra fiskebyene og Kodiak i sør, til og tundra og eskimoliv i nord.

I mai reiser vi tilbake til Norge, men eventyret er ikke over. Siden dette er et sirkumpolart kurs, får du også muligheten til å oppleve naturen i nord på vår side av kloden. Etter noen kalde måneder i Alaska, er det godt å kjenne våren gjøre sitt inntog i Finnmark. Dra på tur på Nordkalotten med gode venner, eller alene, og se naturen ta vårkjolen på. Vi har en felles avslutningstur til øya Loppa i slutten av Mai, med fuglefjell og lyse netter.

EBBE W.
PEDERSEN

Ebbe ble født i Danmark i 1981. I sommerhalvåret bor han i sitt lille hus i Kvæfjord, Nord Norge, og om vinteren i Alaska, der han har drevet pelsjegerliv de siste 10 årene. Ebbe har vært fagansvarlig for Circum Polar 2009-2012. Glad i friluftsliv, skogen, fjellet og havet. Nyter livet sammen med sine fire huskyer.

ebbewp@hotmail.com

Relevant jobberfaring
Friluftslivlærer på Øytun siden 2014
Linjelærer på Aktivitet, Nordfjord Folkehøgskole (2012-2014)
Idrettspedagog, Geilomo Barnesykehus, Geilo (2011-2012)
2 sesonger som ski- og snowboard instruktør ved Tryvann Skiskole (2007/2008)

Utdanning
Praktisk pedagogisk utdanning (PPU), Høgskolen i Finnmark
Årstudium geografi, Høgskolen i Nordtrøndelag
Bachelor i Idrett og Friluftsliv, Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Volda
Ski og skred, Øytun Folkehøgskole (2009)
2 år Nordfjord Folkehøgskole, elev og stipendiat (2004-2006)

Kurs
2014 NF skredinstruktør, Norsk Fjellsportforum
2014 Aktivitetsleder Havkajakk, Norgespadleforbund
2014 Sikringskurs 1 trampett, Norges Gymnastikk- og turnforbund
2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
2013 Skredobservatørkurs, Norgesvassdrag- og energidirektorat
2010 Trener 1 og 2 Telemark og Alpint, Norges skiforbund
2009 Avalanche Skills Training Level 2
2009 NF godkjent skredkurs
2006 Instruktør 1 Alpint
2006 Skileikleder

MARTE
BREKKE

Født i 1990 og kommer fra Trondheim, til tross for dette har hun opparbeidet ry som dreven villmarking. Hun er utdannet innenfor jakt, fiske og arktisk friluftsliv. Hun har gått ”Arktis” på Øytun og ”Circum Polar Alaska” i 2011”. I tillegg har hun en fangstsesong bak seg i Alaska. Marte liker å suse over vidda med hundespann, eller trekke pulk i samme område. Hun stortrives i Finnmark, men hjertet hennes ligger langt mot vest i dypet av skogene i Alaska.

marte.brekke90@gmail.com

Relevant erfaring

1,5 år Øytun FHS- Arktis og Circum Polar
3 år HiNT- Utmarksforvaltning
1 år UIT- Arktisk Friluftsliv

PER
MARTIN
GISMERVIK

Per Martin liker å gå langt, veldig langt. Han er oppvokst i en turglad familie i Nordland, og har sprunget mange turer i fjellene rundt Sulitjelma. Han er også ihuga telemarker og går ikke av veien får å komme med direkte sitat fra Helge Ingstads Pelsjegerliv. Han kjenner sitt pensum godt! Ellers er humøret og humoren upåklagelig.
Per Martin har erfaring fra mange turer i Trøndelag, Nord- Norge, Svalbard og Alaska.

Relevant erfaring

1 år Nordfjord FHS- Ski og Surf
Øytun FHS- Circum Polar
4 år i Forsvaret
1 år UIT- Byggingeniør, Arktiske anlegg

Ofte stilte spørsmål

Kursprisen er satt til 85 000 kr. Dette med forbehold om at dollarkursen kan endre seg. Kurset støttes av lånekassen, og du kan søke om fullt lån og stipend for et halvt år der.

* = kan kjøpes i Alaska
Fjellski / telemarkski + noen ekstra wire til bindingen!
Staver
Skitrekk til reisen – stort
Gode, kraftige skisko
Tåladder eller annet til å ha utenpå skiskoene mens man bruker ski (kan lages på Øytun)
Gamasjer
Fotposer
Ullundertøy – relativt tykt – vi trenger kanskje flere lag – og i hvert fall flere skift!
Ullsokker – tykke og tynne
Ullgenser /fleecegenser (*)
Pulsvarmere + hansker
Knevarmere
Vindtett, tykk lue + ull-lue
Kraftige vindvotter + ullvotter – to par
Dunvest /fleecevest *
Nesevarmer / ansiktsmaske e.l
Vindtett jakke , kraftig
Vindtett bukse – gjerne flere turbukser – du får mer bruk for dette enn dongeri….
Varmt fottøy – skaller e.l
Tykk,lett jakke – gjerne dun*
Evt. tykk bukse
Sovepose som kan holde 30 kuldegrader – men som du også kan sove inne med (gjerne en kombinasjon av to) (*)
Liggeunderlag*
Sekk på min 75 liter, helst mer + en. mindre ”håndbagasje”-sekk
Vindsekk / jervenduk om du har
Solbriller + snøbriller (er en fordel)
Kompass
Kartmappe
Hodelykt (*)
Termos – 1 liters
Tallerken kopp og bestikk
Skismurning – blå ekstra, grønn, lilla*
Spade * + søkestang* og snøsag (hvis du har dette)
Drikkeflaske*

Du kan ta med våpen over til Alaska. Men, du må først søke tillatelse om innføring til USA. Dette får du mer informasjon om dersom du søker kurset.

Visa Waiver-programmet gir norske statsborgere tillatelse til å oppholde seg i USA i inntil 90 dager. Søknad om dette sendes inn i god tid før vi reiser. Du vil få en detaljert beskrivelse av hvordan dette gjøres sammen med et infobrev som sendes ut etter at du har blitt tatt opp i kurset.

Vi har plass til 12 elever. Søkere må være over 18 år og ha minst ett år med utdannelse innen friluftsliv eller tilsvarende erfaring. Dette kan for eksempel være fra folkehøyskole eller høyskole og universitet.

Instagram