Vandring i villmark + Ekspedisjoner og turglede
+ God tid – ingen stress + Langtur på Svalbard + Pasvik nasjonalpark
+Bratte kystfjell og endeløse vidder +Reinflytting med samisk familie
+ Lassokasting og reinslakting + Fjellfiske og rypejakt + Isbjørn
+ Store rovdyr + Store naturopplevelser + Naturkunnskap + Naturfoto
+ Isfiske og garn under isen + Snarefangst + Sikker ferdsel i vinterfjellet Gå gjennom isen…
+ På tur med skøyter + Lage turutstyr + Villmarksmat + Alenetur og gruppetur
+ Din egen drømmeuke Varige vennskap + Polarhunder + Snørekjøring
+ Toppturer + Skiglede + Lavvo, gamme og teltliv + Snøhule og igloo +
Padling på elv og vann + Bli venn med kulda

 

Koble deg fra den digitale hverdagen, og på friluftslivet og det virkelige livet! Ta tilbake kontrollen og lær deg å leve et år uten kravet om alltid å være tilstede i den virtuelle verden.

Digital detox

Livet er for kort til å leve en annens liv. Digital detox er linja for deg som er lei av å sjekke mobilen og oppdatere Some hele dagen. Vi låser inn telefonen og kobler ut maset om å vise fram at man er noe man ikke er. Sammen søker vi heller gleden i dype vennskap i Norges vakreste natur. Her finner du tilbake til deg selv og den du egentlig vil være. Samtidig blir du en mester i å leve et enklere liv hvor soveposen og teltet er en naturlig del av hverdagen.

Sammen går vi inn over Finnmarksvidda for å vaske ekte gull ved elvebredden og plukke viddas gull, multebær. Mest av alt vil du finne fram til gullet som er inne i deg selv og klassevennene dine!

På digital detox lever vi et sunnere liv hvor vi tar oss tid til å lage næringsrik og god mat når vi er på tur. Vi haster ikke avgårde og trenger ikke nå den høyeste fjelltoppen for å være fornøyd med livet. Her blir du en mester i å koble ut stress og usunne forventninger og kanskje kan du formidle en bedre levemåte videre til dine venner og kjente.

Skolens egen hytte på Finnmarksvidda er en sentral del av turhverdagen på digital detox. Den er utgangspunkt for fantastiske turer til beins og på ski.

Du får også storslåtte opplevelser når vi opplever Finnmark i verdens klareste høstfarger og når mørketiden med nordlys setter inn. På våren er det vanskelig å legge seg når det blir lyst hele døgnet. Rundt bålet har vi tid til livets store og små spørsmål, eller til å bare være til sammen.

Ofte stilte spørsmål

Dette utstyret får du låne av skolen

I friluftskjelleren på skolen får du tilgang til diverse friluftsutstyr knyttet til linjens friluftsaktiviteter:

Dette utstyret må du stille med selv

– Sovepose, liggeunderlag

– ullundertøy, ullsokker, tykke ullsokker

– Tykk ullgenser/dunjakke

– Skalljakke og -bukse

– Lue, hals, votter, vindvotter

– Fjellsko

– Joggesko

– Treningsklær

– Sekk 60-80 L

– Dagstursekk

– Ski, staver, feller, skisko,

– Førstehjelpsutstyr

– Kartmappe og kompass

– Solbriller

– Hodelykt

– Turtallerken, -bestikk, -kopp

– Drikkeflaske

– Thermos

TIPS: Begynn med utstyret du har, så kan du evt. suplere hvis det trengs.

HUSK: mye kan skaffes brukt!

Aller helst bør du ha to ryggsekker. En stor til de lange turene. Jenter bør da ha en sekk som rommer 75-90 liter. Kjøp gjerne lady-varianter av sekk. Gutter bør ha storsekk på 90-110 liter. Du trenger ryggsekk både til vandring og til dagsturer/toppturer. Dagstursekken kan være mellom 40-60 liter.

Hvis du vil slippe å ha to ryggsekker bør ryggsekken være slik at du kan demontere og bruke deler av storseken som dagstursekk

Alt kan brukes med sine fordeler og ulemper!

Ski:
Vi vil anbefale fjell- eller telemark ski. Mange liker en allaroud ski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel i forhold til lengde er din egen kroppslengde ++

Om du har løypeski er de ikke anbefalt å bruke på tur, men det er kilometervis med preparerte lysløyper rett bak skolen der du kan trene.

Staver:
Teleskopstaver er en fordel, for de passer til alt.

Sko og bininger:
Om du ønsker å lære deg telemark kan litt kraftige hel-bindinger være best (type rottefella chili, voile hardwier 3-pin, voile telemark mm). Skisko kan være av lær eller i plast. Om du ønsker en kombiløsning med telemark og vandring kan lave plastsko type scarpa T4 anbefales!. Bc- /NNN-binding fungerer også fint til turbruk, men verre om du ønsker å lære telemark

Bruk det du har i starten så blir det mulighet for å kjøpe prisgunstige alternativer her oppe i løpet av tidlig vintersesong om du ønsker det

Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.

På høsten er det mange muligheter for fisking. Ta gjerne med fiskeutstyr. Det blir mest fisking i ferskvann. Og de som ønsker å jakte (om du har jegerprøven) bør ha med eget våpen (hagle). Det vil også bli mulig å ta jegerprøven for de som ønsker det (valgfag).