Bjørn og ulvefotografering + Drømmelandet Seiland +
Nordlysfoto m garanti +Kanotur på Altaelva
+ Viddetur og høstfarger + Drone + Time-
lapse + Landskapsfoto + Langtur – det ukjente
Island + Fuglefoto +
Varangerfjorden + Actionfoto med andre linjer

+ Kamuflasjefoto + Lundefugl på nært hold + Kamerajakt
på rype + Kamerajakt på ørn + Europas beste
fuglefjell + Eget fotoprosjekt + Velutstyrt
fotostudio + Portrettfoto, lyssetting + Naturfilming

med DSLR + Hvalsafari + Macro + Panoramafoto + Photoshop
/ bildebehandling + Båtopplegg m fiske + Tur med
polarhunder + Reindrift + Tur til Sørøya + Skiturer i
“nordlysfjellene” + Snøhule, lavvo, gapahuk + Kart,
kompass og gps + Bålkos + Lage fotoutstilling
Foto Villmark Alta folkehøgskole Island

Fra hvalsafari og ulvefotografering – til bjørn i photoshop og ørn i kamerasøkeren. Mål krefter med den arktiske natuturen bak kamera. Lev ut fotodrømmen i verdens mektigste fotostudio

Drømmer du om å stå ute i polarnatta og se nordlyset speile seg i fjorden? Om høy puls når ulven dukker opp i kamera-søkeren? Om det magiske lyset på 70 grader Nord? Om turer og frihetsfølelse i Finnmarksnaturen? Om medelever og lærere som inspirerer til bedre bilder. Om å dele inntrykk og naturopplevelser med nye venner.

Linja passer for deg som er fotointeressert og liker å ferdes ute i naturen. Muligheter for spennende friluftsliv, naturopplevelser og fotomotiver finnes i massevis i Finnmark – året rundt.

Høst

Vi starter skoleåret med tur langs den vakre Altafjorden hvor du får innføring i bruk av kamera og kamerinnstillinger, og gode muligheter for å teste dette i praksis. Deretter bærer det avgårde til Finnmarkskystens flotteste fuglefjell på 71 grader N! Da bærer det ut på storhavet i båt med fuglefotografering av havsule og ørn som spennende høydepunkt. Vandreturen til Europas nordligste punkt (som ikke er Nordkapp!) er også et eventyr for seg! Høstfargene møter vi på langturen til Seiland Nasjonalpark hvor vi forlater sivilisasjonen helt og kan nyte uberørte landskap, breer og høyfjell. Du får også oppleve reinflytting og møte samer i aksjon under skilling og slakting. Kilometerlange hvite sandstrender og ekte fiskevær venter på Sørøya. Du får møte ville bjørner og ulver på fotosafari i de finske skoger i grenseområdene inn mot Russland – dette er kanskje beste stedet i verden for å oppleve de store nordiske rovdyrene på nært hold i vill tilstand.

Du kan også få spennende overnattinger i skolens egen kamuflasje ved Altafjorden; kanskje dukker det opp rev, eller ørn eller…? På Øytun får du garantert oppleve nordlys, og på naturfoto får du rikelig mulighet til å fotografere nordlys – og gode tips og triks fra linjelærer som er en meget erfaren nordlysfotograf. Vi har utstyr for å lage timelapse som du lærer å bruke. Hva med å lage din egen timelapsefilm av nordlys?

Vinter

Vinteren handler om mørketid, toppturer med action, nordlys og blåtime med lange eksponeringer. Under åpen himmel, i telt og snøhule får du fantastiske bilder. Mørketida er også tid for å lære om studiofoto og lyssetting. Vi lager portretter i skolens fotostudio hvor vi blir kjent med lysets egenskaper. Du får også prøve fremkalling av film på gamlemåten i vårt eget mørkerom. Når lyset kommer tilbake møter vi de første solstreifene oppe på vidda med ski på beina. Kystfjell med topptur og isfiske. Langturen til Øst Finnmark og Varanger gir unike opplevelser! Landskap, natur og kystkulturen ute mot Barentshavet er grunn god nok til denne turen, men Varanger er kjent som en av Europas beste steder for å oppleve fugleliv vinterstid. Her fotograferer vi fugler fra flytende kamuflasjehytte, samt fra rib ute på sjøen.

Vår

Linjeturen på vårvinteren går til fotoeldoradoet Island. Her møter vi våren ved kysten akkurat når fuglelivet eksploderer. Vandreturer i Vatnajøkull nasjonalpark hvor fjellreven holder til, geysirer og bading i varme kilder. Vulkanutbrudd får vi ikke hvert år, men ettervirkningene skaper trolske lavalandskap og unike motiver. Møte med Islands mest kjente fotograf. Vi planlegger også hvalsafari og en eksotisk avstikker Vestmannaeyar, hvor vi griller ostesmørbrød i en vulkan(!), og naturmotivene står i kø!

Våren møter oss når vi drar på Lopphavet for å oppleve et yrende liv i fuglefjellet på Loppa Øy; med lundefugl, alke og ørn – og nesten midnattsol! På slutten av skoleåret samler vi fotoprosjektene og alle de beste bildene og holder utstilling på et galleri i Alta.

PER
ARNE
ASKELAND

Per Arne er foto-entusiasten på Øytun, og når gode ørnebilder eller nordlysbilder er innen rekkevidde legger han inn et ekstra gir. Med sin lange erfaring innen både fotografering og friluftsliv i Finnmark vet han om mange flotte steder, og om hvor man finner forskjellige fugle- og dyre-arter. Og hvordan man får bra bilder.

perarne@altafolkehogskole.no

Utdanning, kompetanse:
Allmennlærerutdanning,
HiF Foto/friluftslivslærer på Øytun siden 1985 Lærer mediefag, Høgskolen i Alta, 1985-1988 Mediefag, årsstudium Høgskolen i Volda/Alta Kristendom/livssyn, årsstudium, Høgskolen i Alta

Per Arne er fotograf og har laget timelapsefilmer og bildeshow for bl.a Alta Museum og Seiland Nasjonalpark. Han har eget firma og produserer bilder, film, trykksaker og internettsider. Han var med på å starte opp nærradioen i Alta og ledet denne gjennom flere år. Jobbet også et par år som medielærer ved Høgskolen i Alta med bildemedier som spesiale. Han startet og ledet Nordisk Nettverk for fotolærere i folkehøgskolen fram til 2002, og har gjennom dette et bredt kontaktnett i Norden. Per Arne har vært utallige turer på den nydelig øya Seiland i Altafjorden, og i desember 2007 ga han ut boka Drømmelandet – en fotografisk reise i Seiland nasjonalpark. I 2011 ga han ut en lærebok i fotografi, “Kreativ digitalfoto”, og i 2012 kom boka “Ørnelandet” som tar for seg natur og fugleliv på Finnmarkskysten.

Ofte stilte spørsmål

– Skallbekledning
– Ullundertøy
– Dunjakke eller tjukk ullgenser
– Fjellstøver/Fjellsko
– Ryggsekk 70-90 liter
– Sovepose
– liggeunderlag
– Hodelykt
– Kompass og kartmappe
– Termos (hvis en ønsker)
– Drikkeflaske
– Turbestikk, tallerken, kopp
– Solbriller
– Fjellski/telemarkski
– Skistøvler
– Snøspade
– Speilreflekskamera/systemkamera
– Objektiv std zoom + telezoom (70-300mm el. mer)
– PC el Mac + Photoshop
– Kamerastativ

– Annet fotoutstyr
– Snorutløser/fjernutløser
– Telt
– Fiskeutstyr
– Spade
– Søkestang
– Sykkel
– Etc.

Som du forstår kan lista bli lang. Det er ikke sikkert du behøver å kjøpe alt nytt. Se hva du har, ta det med og bruk fantasien. Her på skolen har vi kontakter som gir oss en del rabatter på foto- og friluftslivsutstyr. Utover i året kan man gå sammen om felles bestillinger, og på den måten spare en del penger. Selvfølgelig kan du komme til Øytun uten å ha hele lista i boks. Du må imidlertid ha fotoutstyret som er nevnt ovenfor og varme og vindtette klær, sekk, liggeunderlag og sovepose fra starten av skoleåret. Snøen kan legge seg allerede i oktober/november, så da trenger du skiutstyr.

Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning slik at du kan ha med en liten innerpose til toppturer, og ligge i to poser kalde netter. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til -20° C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.

Digitalt speilreflekskamera/systemkamera. Objektiv med vinkel f.eks 18-55mm samt objektiv med tele f.eks 70-300mm. Fotostativ med ben som kan foldes ut – kulehode med hurtigplate anbefales.

Sykkel er ikke noe du må ha, men kan være kjekt å ha. Det er 6 km til Alta sentrum og nærmeste matbutikk.