Single tracks + Enduro +
Førstehjelpskurs + Padle Altaelva + Alenetur +
Gruppetur + Skibygging + Snø fra oktober/november til
mai + Toppturer + Lær god frikjøringsteknikk +
Skredvurdering + Kameratredning +
Skikjøring Finland + Magisk offpiste i de franske Alper + Proffe guider + Hodelyktkjøring + Nordlys og stjernehimmel + Snøhule +
Prosjektuke + Episk frikjøring i Lyngsalpene og Finnmarksalpene + Vårskikjøring i Nuvsvåg

Ingen begrensninger eller satte regler bare deg og en bra gjeng mennesker. Terrenget definerer og elementene avgjør. Vi skal gjøre mye på Frikjøring, men en ting er sikkert, du skal ikke kjede deg!

Siden tidenes morgen har det bodd i oss, lek, utfordring, nysgjerrighet og moro. Lite har forandret seg, bortsett fra utstyret og menneskets mulighet til å realisere eventyrlysten. På Frikjøring tar vi utgangspunkt i det grunnleggende og bygger på, sten for sten. Sykkel og ski begge deler er moro, det appellerer til nysgjerrighet, gir oss utfordring og henter fram det lekende i oss. På Frikjøring får du ferdighetene og kunnskapen du må inneha for å kalle deg en Frikjører.

I påvente av snøen bruker Frikjøring terrengsykkel for døyve de verste abstinensene. Terrengsykling er en fantastisk måte og oppleve naturen i Finnmark på. Hva med å slynge seg ned til fjorden fra et av Altas mange fjell? Eller leike seg i noe av Norges beste sti og singel tracks løyper. I løpet av høsten skal vi også en lengre tur til Skibotn for å sykle tørre singeltrack i barskog mens vi skuer mot mektige Lyngsalpene, padle den karakteristiske Altaelva med kano, kartlegge vinterens muligheter til fots og bygge våre egne ski!

Når snøen endeleg laver ned veileder vi deg innen ulike skiteknikker enten du er nybegynner eller erfaren, telemarker eller alpinist. Telemark har utviklet seg i takt med alpint og med bedre og mer moderne teknikk og utstyr kan vi utfordre mer krevende forhold enn tidligere. Vi vil også ta for oss fordeler og ulemper med ulikt skiutstyr, trender, media, ansvar mm. Aller størst fokus har vi på trygg ferdsel i vinterfjellet. Her vil du oppleve å få mye kompetanse i å ferdes i og lese bratt terreng, bli kjent med ulike snøtyper, lære om faresignaler og hvordan oppdage disse og opparbeide kunnskap gjennom vinteren om snødekket, som er i forandring hele tiden.

Frikjøring-elever har fått rykte på seg for å utvikle høye ferdigheter i løpet av vinteren, fordi vi er så mange dager på ski under alle slags forhold. Så er et viktig å nevne det aller viktigste, og det er det unike samholdet og vennskapene som utvikles av et år sammen på alle de flotte turene våre. Ingenting slår den gode samtalen og stemningen rundt bålet, om det er høst, vinter eller vår!

JOHANNES
BRYE

Johannes er fjellmann og filosof som liker turer i skog, fjell og mark, helst så for som mulig. Enten det er på terrengsykkelen eller med ski på beina. Han har ei jovial dialekt som gjenspeiler personligheten og fødarheimen Ål i Hallingdal. Johannes er en kreativ, allsidig og hjelpsom lærer, noe elevene nyter godt av. Rett og slett; Ein likanes kar!

johannes@altafolkehogskole.no

– 2015 Observatør for NVE
– 2014 Lærer på Alta Fhs
– 2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
– 2011 Etablering av Outwest as, Norsk turselskap
– 2008 Avalanche Skills Training Level 2, CSAC
– 2007 NF godkjent skredkurs, Davos Sveits
– 2007 Etablering av Brygg i Bygg og Anleggsbransjen
– 2005/07 Øytun Folkehøgskule, Off Piste elev og stipendiat
– 2005 Fagbrev som Tømrer
– Har deltatt på flere av Øytuns Ski- og Skredworkshoper bla. i Davos og Skjervøy.

ARNE
NETLAND

Arne er en engasjert og allsidig lærer, som opprinnelig kommer fra Sogn. Han elsker å være på fjellet, hvor han utøver både fartsfylte og bedagelige aktiviteter. Ski og vinterfriluftsliv er likevel Arne sine største lidenskaper, noe som sannsynligvis også førte han nordover!

arne@altafolkehogskole.no

Utdanning:
2013/14: Arctic Nature Guide, Svalbard, UiT

2008-2012: Allmennlærerutdanning, Høgskulen i Volda
2007-2008: Sivilarbeider, Valdres folkehøgskole
2006-2007: Elev Off-piste, Alta folkehøgskole

Kurs:
2015: Klatreleder inne, Norges klatreforbund

2013: Ski og skred halvårskurs, Alta fhs
2013: NF-godkjent skredkurs
2013: Avalanche Skills Training Level 2
2012: Grunnkurs bre, Norsk fjellsportforum
Ski og skred, skredworkshop, Alta fhs: Davos (2009), Skjervøy (2014)

Relevant jobberfaring:
Høst 2014 t.o.m. høst 2015: Lærer, idrettsfag m/friluftsliv, Sygna v.g.s.

Vår 2016 t.o.m. høst 2017: Lærer i bl.a. kroppsøving og friluftsliv, ungdomstrinnet, Tromsø kommune.

Ofte stilte spørsmål

– Skallbekledning
– Ullundertøy
– Dunjakke eller tjukk ullgenser
– Fjellstøver/Grov vanntett sykkelsko
– Ryggsekk 45-70 liter
– Sovepose
– liggeunderlag oppblåsbart er behagelig, men ikke nødvendig
– Hodelykt
– Hodelykt til skikjøring (Får du låne her)
– Kompass og kartmappe
– Termos (hvis en ønsker)
– Drikkeflaske
– Turbestikk, tallerken, kopp
– Solbriller
– Ski, telemark eller randonee
– Skistøvler
– Teleskopstaver
– Skifeller som passer skiene dine
– Skihjelm
– Skredsøker (hvis du har)
– Spade
– Søkestang
– Sykkelhjelm
– Knebeskyttere
– Terrengsykkel (må være her til skolestart hvis du ikke leier av oss)

La oss med en gang avkrefte en myte. Frikjøring er for alle, erfaren som uerfaren. Har du mye eller lite erfaring spiller ingen rolle. Det viktigste er at du er motivert og liker det vi holder på med. Vi lærer av hverandre og spiller hverandre god.

– Fiskeutstyr
– Klatreutstyr
– Fotoutstyr
– Jaktvåpen
– kikkert
– Etc.

På Frikjøring lager vi egne ski. Det er dessverre ingen garanti for at de skiene blir ferdig til sesongstart, av og til så tidlig som i oktober. Så et ekstra par kan være greit å ha. Det finnes like mange meninger om ski som det finnes skikjørere, men mange liker en allroundski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel på lengde er din egen kroppslengde +. Skal du kjøpe ski er det noe vi kan snakke om ved skole start.

Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning slik at du kan ha med en liten innerpose til toppturer, og ligge i to poser kalde netter. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. På Frikjøring bør vi unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til -20° C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg

I jungelen av modeller og merker kan det være vanskelig og orientere seg. Kanskje har du sykkel, kanskje må du kjøpe, kanskje vil du leie? Til alle som spør anbefaler vi fulldempet sykkel det er ikke en nødvendighet, men et spørsmål om komfort og egenskaper når vi sykler terreng. På frikjøring har vi en utleieflåte av fulldempede sykler som kan leies, dette er et valgfritt tilbud for de som takker ja til plass før mai.

I utgangspunktet er det fint om du kommer med det du har, så kan vi i felleskap finne ut av det som fungerer og hva man bør investere i nytt.

Lengst vest i Finnmark på grensen til Nord Troms finner du Finnmarksalpene. Mektige fjell og tinder skyter rett opp fra havet og danner grunnlaget for episk skikjøring helt ned til fjæresteinene.

I Januar reiser Off Piste en uke til Frankrike nærmere bestemt til Maurienne dalen. I en uke er vi i bakke og på turer med sertifisert fjellguide. På den måten blir vi godt kjent i området og får noen unike opplevelser og erfaringer vi ellers aldri kunne fått i disse områdene.