Krysse Finnmarksvidda + Buldring + Vårskitur i Indre Troms
Førstehjelpskurs + Villmarkscamp “rookie” + Surfing + Nordlys og stjernehimmel
Gruppetur + Vannsport + SUP + Basecamp Lyngsalpene + Kanotur Sautso Canyon +
Pilgrimsvandring + Terrengsykling + Skiinstruksjon i bakke + Toppturer – Høst & vinter + Senk pulsen i naturen +
Gode samtaler ved bålet + Ledertrening + Ute- og inneklatring + Brattkort +
Isklatring + Unike naturopplevelser + KRIK-turnering + KRIK samling +

Søker du naturopplevelser med både høy og lav puls? På ski, i klatreveggen, på surfebrettet eller på den endeløse vidda – den arktiske naturen inspirerer til både mestring og undring.

KRIK – Nordpå er linjen for deg som ønsker naturopplevelser og som liker idrett! Vil du ha en aktiv hverdag, inne som ute, og har lyst til å lære å mestre det arktiske villmarkslivet nordpå? Her får du garantert et innholdsrikt år!

Høsten

På høsten skal vi innom mange ulike aktiviteter både ute og inne. Vi skal blant annet buldre og klatre ute i nærområdet og innendørs i klatreanlegget Gnisten. Vi skal padle kano gjennom Nord-Europas største elvecanyon og vi skal surfe på eksotiske Sørøya!

 

Etter aktive dager både inne og ute finner vi roen i ved bålet og nyter synet av nordlyset som danser over oss.

 

Den arktiske villmarka er vår nabo. Den gir muligheter for aktiviteter med høy puls, men også tid til å senke pulsen og inspirere til undring. Terrengsykling, vannsport, vandring og hytteturer med høy bålkos faktor er noe av hva høsten bringer.

Vi skal nyte den vakre og fargerike høsten i Finnmark samtidig som vi bli gode på å være på tur. Du kommer til å mestre bålfyring og skape gode tur-rutiner.

Under høstens barmarkstrening bygger vi samholdet i klassen i takt med styrke og utholdenhet, som vi også får bruk for når vi skal oppleve breen og de alpine toppene i Lyngsalpene.

 

Du skal få kjenne kreftene, se isen sprute når du isklatrer og oppleve mestring i møte med elementene!

 

Vinter

Når vinteren melder sin ankomst og har lagt seg som et hvitt teppe over landskapet nordpå, finner vi frem skiene. Vi utforsker Finnmarksvidda, lærer å snørekjøre med hund, både på fjellet og i lysløypa! Du får også skiintruksjon i alpinbakken og kommer til å bli god på ski, skredvurdering, hvordan pakke pulk og gå med pulk.

Vinteren er også en fin tid for innendørsaktiviteter som svømming, turning, buldring og klatring. Vi skal leke oss i Nordlysbadet, utfordre koordinasjonen på turnmatta og klatre i den lokale klatrehallen Gnisten. Her får du også muligheten til å ta brattkortet!

Dette er også sesongen for isklatring! Vi klatrer i skolens unike isklatretårn og ute i nærområdet hvor vi har gode isklatringsforhold!

 

Vårvinteren er en fantastisk årstid nordpå og vi nyter hver solstråle på vidda med ski på beina eller til fots på fjelltoppene.

 

Vår

Når sola sakte, men sikkert vender tilbake, får vi lange lyse dager nordpå. De skal vi nyte blant annet på vårskitur til vakre Indre Troms. Turen går inn i den idylliske Dividalen hvor det finnes topptur muligheter, vann til å isfiske på og kanskje noen barrabber til å nyte vårsola og selskapet.

På våren er det lenkende lett å komme seg ut! Temperaturen og lysforholdene er ideelle for både dagsturer og lengre turer, som blant annet en Pilgrimsvandring!

Er dette noe for deg?

Det er ingen krav til erfaring, her er alle som ønsker et magisk år nordpå velkommen! På Alta Folkehøgskole blir du del av et større fellesskap, både på linjen; på tur med egen og andre klasser, og hjemme på skolen. KRIK-Nordpå blir du i tillegg del av et større KRIKfellesskap gjennom blant annet KRIK-linjesamling der du får møte de andre KRIK-linjene. KRIK står for Kristen idrettskontakt og er en kristen ungdomsorganisasjon som har fokus på idrett, friluftsliv, ledertrening og tro. 

 

Skolen ligger midt i et friluftseldorado og turmulighetene er mange rett fra skoletunet. Her kan du få oppleve idrettsglede, livsglede, trosglede og friluftsglede i store doser!

JANIE THERESE
BRYE

Ei livsglad jente som har sitt utspring fra det blide Sørland, har flyttet mot de nordlige breddegrader, nærmere bestemt 70° Nord. En allsidig lærer som alltid har et smil på lur, noe elevene på KRIK – Nordpå kjapt finner ut. Trives godt i vann og på land, men ski og snø er nok det som ligger hennes hjerte nærmest. Hun er lett å bli glad i og deler mer enn gjerne av sin livskunnskap og kompetanse.

janie@altafolkehogskole.no

Relevant jobberfaring
Friluftslivlærer på Øytun siden 2014
Linjelærer på Aktivitet, Nordfjord Folkehøgskole (2012-2014)
Idrettspedagog, Geilomo Barnesykehus, Geilo (2011-2012)
2 sesonger som ski- og snowboard instruktør ved Tryvann Skiskole (2007/2008)

Utdanning
Praktisk pedagogisk utdanning (PPU), Høgskolen i Finnmark
Årstudium geografi, Høgskolen i Nordtrøndelag
Bachelor i Idrett og Friluftsliv, Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Volda
Ski og skred, Øytun Folkehøgskole (2009)
2 år Nordfjord Folkehøgskole, elev og stipendiat (2004-2006)

Kurs
2014 NF skredinstruktør, Norsk Fjellsportforum
2014 Aktivitetsleder Havkajakk, Norgespadleforbund
2014 Sikringskurs 1 trampett, Norges Gymnastikk- og turnforbund
2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
2013 Skredobservatørkurs, Norgesvassdrag- og energidirektorat
2010 Trener 1 og 2 Telemark og Alpint, Norges skiforbund
2009 Avalanche Skills Training Level 2
2009 NF godkjent skredkurs
2006 Instruktør 1 Alpint
2006 Skileikleder

Ofte stilte spørsmål

Bekledning: 

– Vind- og vanntette klær 

– To sett med ullundertøy og ullsokker  

– Varmeplagg: Ullgenser og/eller dunjakke 

– Lue, hals, ullvotter og vindvotter 

– Fjellstøvler 

– Fjellskisko og/eller toppturstøvler (telemark eller randonee 

– Sol- og snøbriller 

Utstyr: 

– Ryggsekk: Dagstursekk (35 – 50 l) og/eller stor ryggsekk (6090 l) 

– Sovepose til helårsbruk (det er også mulig å kombinere to tynne soveposer) 

– Liggeunderlag til helårsbruk 

– Kartmappe 

– Kompass 

– Førstehjelpspakke 

– Hodelykt 

– Kniv  

– Turfat, skei og kopp  

– Matboks  

– Drikkeflaske (kan fås kjøpt på skolen)  

– Thermos  

– Ski

– Skifeller som passer dine ski 

– Teleskopstaver  

– Skihjelm  

– Snøspade og søkestang 

Dette er linjen for deg som har lyst til å lære mer om friluftsliv og være aktiv – inne som ute! Det er ingen krav til erfaring. Vi lærer av hverandre underveis og spiller hverandre gode.

– Fiskeutstyr
– Klatreutstyr
– Fotoutstyr
– Jaktvåpen
– kikkert
– Etc.

Fjellski og/eller toppturski (telemark eller randonee). Det er fullt mulig å bruke toppturskiene til vandreturer i flatt terreng, dersom du vil prioritere ett par.  

Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning. Du kan ha med en liten innerpose til hytteturer og høst/vår sesongen og ligge i to poser når vi overnatter i snøhule eller prøver oss på vintertelting. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien.

I utgangspunktet er det fint om du kommer med det du har, så kan vi i felleskap finne ut av det som fungerer og hva man bør investere i nytt.