Surfing + Buldring +Klatring + Frankrike
Lofoten + Sørøya + SUP + Nordlys og stjernehimmel
Gruppetur + Vannsport + SUP + Basecamp Lyngsalpene + Kanotur Sautso Canyon +
Terrengsykling + Skiinstruksjon i bakke + Toppturer – Hemsedal + Finland +
Gode samtaler ved bålet + Ledertrening + Ute- og inneklatring + Brattkort +
Isklatring + Unike naturopplevelser  + KRIK samling +
KRIK Ski og surf Alta folkehøgskole

Vil du prøve arktisk surfing i Lofoten og på idylliske Sørøya i Finnmark? Har du drømt om majestetiske toppturer på ski i Nord-Norge? Den arktiske naturen inspirerer til mestring og inviterer til naturopplevelser med høy og lav puls.

KRIK – Ski og surf er linjen for deg som vil prøve deg på både ski og brett – på vann og på land! Her får du garantert et innholdsrikt år! Varm opp til den pudderfylte skisesongen i franske, finske og nordnorske alper,  med en smørbrødliste av friluftsaktiviteter! 

Høsten

På høsten skal vi innom mange ulike aktiviteter, men surfing står øverst på lista. Vi skal til Sørøya i Finnmark med flere av de andre linjene og lære oss surfing! Etter høstferien reiser vi til Lofoten for å cruise inn på noen siste bølger før snøen legger seg. I tillegg skal vi buldre og klatre ute i nærområdet og innendørs i klatreanlegget Gnisten. Kunnskaper om sikring og klatreferdigheter får vi også bruk for når vi skal på tinderangling og brevandring i nord. Som klasse skal vi lære og utvikle oss sammen og har fokus på teambuilding og samhold gjennom hele året. Dette er noe vi får bruk for når vi skal padle kano gjennom Nord-Europas største elvecanyon!

Den arktiske villmarka er vår nabo. Den gir muligheter for aktiviteter med høy puls, men også tid til å senke pulsen og inspirere til undring. Terrengsykling, vannsport, vandring og hytteturer med høy bålkos faktor er også på høstmenyen. Vi skal nyte den vakre og fargerike tiden i Finnmark samtidig som vi blir gode på å være på tur. Du kommer til å mestre bålfyring, skape gode tur-rutiner og bli et robust friluftsmenneske.

Vinter

Når vinteren melder sin ankomst og har lagt seg som et hvitt teppe over landskapet nordpå, finner vi frem skiene. Vi utforsker Finnmarkstoppene og lærer om sikker ferdsel i vinterfjellet! Du får også skiintruksjon i alpinbakken når vi reiser til Levi, Finlands største skianlegg. Teknikken får du også bruk for når vi sammen med en fransk guide besøker Maurienne-dalen i Frankrike sammen med Frikjøringsklassen etter jul!

Som elev på KRIK-linja vil du ikke bare bli en del av det flotte felleskapet på Alta folkehøgskole, men du vil også bli kjent med KRIKere i hele landet når vi reiser på samling i Hemsedal i uke 10! Skiferdighetene vil du nok merke at har tatt noen fremskritt i løpet av vinteren, og alpinbakken i Hemsedal inviterer til lek, og ikke minst – mange fine opplevelser sammen med likesinnede.

Vinter er også sesongen for isklatring! Vi klatrer i skolens unike isklatretårn og ute i nærområdet hvor vi har gode isklatringsforhold! 

Vår

Når det går mot lysere tider har du mange gode erfaringer med ski på bena i sekken, og i nord er vi langt fra ferdig med skisesongen. Her ligger snøen til langt ut i mai. Ferskt påfyll av pudder kommer også fortsatt i april. Det å kjøre pudder fra fjellet og helt ned til fjorden er ikke en sjelden luksus på denne tiden. I april gjør vi oss klare for langturen til et uoppdagede pudderparadis på langs den nordnorske kysten, og Finnmarksalpene rammer inn en fantastisk langtur og naturopplevelse sammen med frikjøringsgjengen! 10 lange lyse dager med skikjøring og friluftsliv er den perfekte avslutning på et drømmeår i nord.

 

Vårvinteren er en fantastisk årstid nordpå og vi nyter hver solstråle på vidda med ski på beina på vei til topps!

 

Er dette noe for deg?

Det er ingen krav til erfaring, her er alle som ønsker et drømmeår i nord velkommen! På Alta Folkehøgskole blir du del av et større fellesskap, både på linjen; på tur med egen og andre klasser, og hjemme på skolen. KRIK står for Kristen idrettskontakt og er en kristen ungdomsorganisasjon som har fokus på idrett, friluftsliv, ledertrening og tro. 

KRIK Ski og surf

JANIE THERESE
BRYE

Ei livsglad jente som har sitt utspring fra det blide Sørland, har flyttet mot de nordlige breddegrader, nærmere bestemt 70° Nord. En allsidig lærer som alltid har et smil på lur, noe elevene på KRIK – Nordpå kjapt finner ut. Trives godt i vann og på land, men ski og snø er nok det som ligger hennes hjerte nærmest. Hun er lett å bli glad i og deler mer enn gjerne av sin livskunnskap og kompetanse.

janie@altafolkehogskole.no

Relevant jobberfaring
Friluftslivlærer på Øytun siden 2014
Linjelærer på Aktivitet, Nordfjord Folkehøgskole (2012-2014)
Idrettspedagog, Geilomo Barnesykehus, Geilo (2011-2012)
2 sesonger som ski- og snowboard instruktør ved Tryvann Skiskole (2007/2008)

Utdanning
Praktisk pedagogisk utdanning (PPU), Høgskolen i Finnmark
Årstudium geografi, Høgskolen i Nordtrøndelag
Bachelor i Idrett og Friluftsliv, Norges idrettshøgskole og Høgskolen i Volda
Ski og skred, Øytun Folkehøgskole (2009)
2 år Nordfjord Folkehøgskole, elev og stipendiat (2004-2006)

Kurs
2014 NF skredinstruktør, Norsk Fjellsportforum
2014 Aktivitetsleder Havkajakk, Norgespadleforbund
2014 Sikringskurs 1 trampett, Norges Gymnastikk- og turnforbund
2013 Klatreleder inne, Norges Klatreforbund
2013 Skredobservatørkurs, Norgesvassdrag- og energidirektorat
2010 Trener 1 og 2 Telemark og Alpint, Norges skiforbund
2009 Avalanche Skills Training Level 2
2009 NF godkjent skredkurs
2006 Instruktør 1 Alpint
2006 Skileikleder

Ofte stilte spørsmål

Bekledning: 

– Vind- og vanntette klær 

– To sett med ullundertøy og ullsokker  

– Varmeplagg: Ullgenser og/eller dunjakke 

– Lue, hals, ullvotter og vindvotter 

– Fjellstøvler 

– Fjellskisko og/eller toppturstøvler (telemark eller randonee 

– Sol- og snøbriller 

Utstyr: 

– Ryggsekk: Dagstursekk (35 – 50 l) og/eller stor ryggsekk (6090 l) 

– Sovepose til helårsbruk (det er også mulig å kombinere to tynne soveposer) 

– Liggeunderlag til helårsbruk 

– Kartmappe 

– Kompass 

– Førstehjelpspakke 

– Hodelykt 

– Kniv  

– Turfat, skei og kopp  

– Matboks  

– Drikkeflaske (kan fås kjøpt på skolen)  

– Thermos  

– Ski

– Skifeller som passer dine ski 

– Teleskopstaver  

– Skihjelm  

– Snøspade og søkestang 

Dette er linjen for deg som har lyst på en aktiv hverdag hvor du får lære deg surfing, bli god på ski og friluftsliv! Det er ingen krav til erfaring. Vi lærer av hverandre underveis og spiller hverandre gode.

– Fiskeutstyr
– Klatreutstyr
– Fotoutstyr
– Jaktvåpen
– kikkert
– Etc.

Det finnes like mange meninger om ski som det finnes skikjørere, men mange liker en allroundski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel på lengde er din egen kroppslengde +. Skal du kjøpe ski er det noe vi kan snakke om ved skolestart.

Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning. Du kan ha med en liten innerpose til hytteturer og høst/vår sesongen og ligge i to poser når vi overnatter i snøhule eller prøver oss på vintertelting. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien.

I utgangspunktet er det fint om du kommer med det du har, så kan vi i felleskap finne ut av det som fungerer og hva man bør investere i nytt.