Surf Lofoten + Eventyrøya Senja + Nordkapp  + Padle Altaelva + Hyttetur på vidda + Alenetur + Gruppetur + Finnmarksvidda + Bo i snøhule + Toppturer + Skitur med pulk + Fotokurs  + Basecamp Lyngsalpene + Nordnorsk øyhopping + Bli god på friluftsliv + Finnmarksalpene + Opplev den fargerike mørketida + Nordlys og stjernehimmel +Prosjektuke + Isfiske + Terrengsykling + Villmarksmat + Multetur på vidda + Førstehjelpskurs + Sikkerhet i fjellet + Skredvurdering

Har du til gode å utforske noen av de nordnorske perlene? Kanskje har du drømt om å surfe i Lofoten, se nordlyset danse over fjelltoppene på Senja, eller flyte frem på ski på Finnmarksvidda? Da er linja Opplev Nord-Norge perfekt for deg!

Gjennom et helt år besøker vi noen av de mest eksotiske stedene i nord, fra Lofoten til Nordkapp. Vi lever et allsidig friluftsliv både til fots og på ski, på surfebrettet og i kano.

 

Vi skal oppleve det varierte landskapet og livet i nord!

 

Høst

På høsten  starter vi i den varierte naturen rundt skolen og Alta som innbyr til mange ulike typer turer og aktiviteter, og med bussen reiser vi til andre vakre og unike steder i nord. Vi skal padle kano gjennom Nord-Europas største «canyon», Sautso, og slynge oss videre nedover den lakserike Altaelva i nydelige høstfarger!

Du får også utviklet klatreteknikken, lære å sikre, og kanskje utfordre høydeskrekken, når vi drar for å buldre på kampesteiner, og klatre i Himmeldalen, Finnmarks største klatrefelt.

Høstfargene i Finnmark viser seg også i det rike utvalget av bær på denne årstiden. Vi drar på bærtur for å plukke molter og andre typer bær, som vi bruker vi til å lage ulike matretter og produkt.

Fra moltemyrene i Alta, setter vi oss på bussen til Troms og de majestetiske Lyngsalpene! Her får du prøve og lære å gå på bre på Steindalsbreen. Vi drar også på topptur til fots oppover mot noen av de storslåtte fjelltoppene på denne halvøya.

Fra halvøy til øyer. Vi besøker både eventyrøya Senja, og den historiske øya Spildra i Troms. Senja innbyr til både vandring, topptur, og hvalsafari.

Spildra skjuler bosetting og graver fra steinalderen og vikingtida, og du får også bli med på fiskebåt for å prøve å dra i land stortorsken! 

I takt med at mørketida gjør seg mer og mer gjeldende, kommer også det dansende nordlyset mer til syne! Vi drar på nordlysjakt for å nyte synet av dette utrolige himmelfenomenet.

I mørketida bruker vi også tid inne på skolen, hvor du får lære å lage og reparere eget utstyr. Dette er også en del vårt miljøfokus og miljøtiltak gjennom året. 

 

Når snøen kommer forvandles den mørke og grå naturen seg til et hvitt og magisk vinterlandskap!

 

Vinter

Finnmarksvidda er vår nærmeste nabo, og ut på vinteren drar vi på skitur med pulk i dette stille og åpne landskapet. Det er magisk å komme fram til ei lun varm hytte etter en dag på ski.

Finnmark er derimot ikke bare store vidder, men også mer alpine fjell.  I noen av disse fjellene får du prøvd deg på topptur med ski på beina. Du vil oppleve mestringsfølelse av å både komme oppover og nyte utsikten, og av å kjøre nedover i urørt snø. Du vil få grunnleggende opplæring om skred og skredvurdering.

På vinteren prøver vi også fiskelykka på isen, og du får lære å grave snøhule og overnatte i den! Du får prøvd teltlivet, og generelt erfare hvordan man kan drive et praktisk og behagelig vinterfriluftsliv.

 

Vårvinteren byr på lange lyse dager, med nydelige skiforhold og mildere temperaturer. En fantastisk tid på fjellet i nord!

 

Våren

Når våren kommer drar vi på langtur til langstrakte og majestetiske Lofoten! Her skal vi leve på loffen, og mulighetene er mange. Surfing på Unstad, nyte livet i fjæra, og toppturer i fjellene, er noe av det du får oppleve her.

Vi avslutter et år i nord med en tur til ytterpunktet, nemlig Nordkapp! Denne storslåtte klippen ved havet blir også utgangspunkt for en vandretur på Nordkapplatået.

Er dette noe for deg?

Dersom du har lyst til å leve et rolig friluftsliv, utvikle deg innen et utvalg av friluftsaktiviteter, og dra til noen av de vakreste stedene i verden, ta et år på Alta folkehøgskole og Opplev Nord-Norge!

ARNE
NETLAND

Arne er en engasjert og allsidig lærer, som opprinnelig kommer fra Sogn. Han elsker å være på fjellet, hvor han utøver både fartsfylte og bedagelige aktiviteter. Ski og vinterfriluftsliv er likevel Arne sine største lidenskaper, noe som sannsynligvis også førte han nordover!

arne@altafolkehogskole.no

Utdanning:
2013/14: Arctic Nature Guide, Svalbard, UiT

2008-2012: Allmennlærerutdanning, Høgskulen i Volda
2007-2008: Sivilarbeider, Valdres folkehøgskole
2006-2007: Elev Off-piste, Alta folkehøgskole

Kurs:
2015: Klatreleder inne, Norges klatreforbund

2013: Ski og skred halvårskurs, Alta fhs
2013: NF-godkjent skredkurs
2013: Avalanche Skills Training Level 2
2012: Grunnkurs bre, Norsk fjellsportforum
Ski og skred, skredworkshop, Alta fhs: Davos (2009), Skjervøy (2014)

Relevant jobberfaring:
Høst 2014 t.o.m. høst 2015: Lærer, idrettsfag m/friluftsliv, Sygna v.g.s.

Vår 2016 t.o.m. høst 2017: Lærer i bl.a. kroppsøving og friluftsliv, ungdomstrinnet, Tromsø kommune.

Ofte stilte spørsmål

Bekledning: 

– Vind- og vanntette klær 

– To sett med ullundertøy og ullsokker  

– Varmeplagg: Ullgenser og/eller dunjakke 

– Lue, hals, ullvotter og vindvotter 

– Fjellstøvler 

– Fjellskisko og/eller toppturstøvler (telemark eller randonee 

– Sol- og snøbriller 

Utstyr: 

– Ryggsekk: Dagstursekk (35 – 50 l) og/eller stor ryggsekk (6090 l) 

– Sovepose til helårsbruk (det er også mulig å kombinere to tynne soveposer) 

– Liggeunderlag til helårsbruk 

– Kartmappe 

– Kompass 

– Førstehjelpspakke 

– Hodelykt 

– Kniv  

– Turfat, skei og kopp  

– Matboks  

– Drikkeflaske (kan fås kjøpt på skolen)  

– Thermos  

– Ski

– Skifeller som passer dine ski 

– Teleskopstaver  

– Skihjelm  

– Snøspade og søkestang  

 

Linja passer for alle som kjenner på en eventyrlyst og ønsker lære og leve et behagelig friluftsliv, samt utvikle deg innenfor en rekke friluftsaktiviteter – på noen av de vakreste stedene i nord!

  – Vanntette pakkposer  

– Multiverktøy  

– Klatresko og klatresele  

– Fiskestang 

– Jaktvåpen 

– Primus  

– Telt  

– Foto-/filmkamera 

Fjellski og/eller toppturski (telemark eller randonee). Det er fullt mulig å bruke toppturskiene til vandreturer i flatt terreng, dersom du vil prioritere ett par.  

Det er mest funksjonelt med en to-pose løsning. Du kan ha med en liten innerpose til hytteturer og høst/vår sesongen og ligge i to poser når vi overnatter i snøhule eller prøver oss på vintertelting. De fleste har en pose fra før som kan kombineres med en liten dunpose innerst. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien.

I utgangspunktet er det fint om du kommer med det du har, så kan vi i felleskap finne ut av det som fungerer og hva man bør investere i nytt.