En hel vinter + skikjøring +
skredvurdering + bli tryggere
+ skiteknikk + fremtidig yrke +
finn den beste snøen + dybde –
forståelse + håndverk + en
måned i Alpene + en måned i
Canadian Rockies + Rogers Pass
+ Revelstoka + Lyngen + teltbasert
vinterfriluftsliv + Finnmarksalpene
+ “our last Frontier”+ IFMGA
instruktører + selvvalgt –
prosjekt/praksis + topptur-

døgnet rundt + vårskikjøring i –
midnattsol + telemark eller alpint +
Ski og skred since 2002

Du vil få med deg livsviktige nyanser og erfaringer ved å være med på ski i skredterreng sammen med profesjonelle guider, medstudenter og gjennom selvstendig prosjekt/praksisiperioder.

Drømmer du om en hel vinter der du kan løfte dine ferdigheter innen skikjøring og skredvurdering med likesinnede? Om ditt mål er å bli tryggere på egne turer eller du vil gjøre det til ditt yrke, så vil Ski og skred lære deg hvor den beste snøen er og gi deg en dyp forståelse for hvorfor. Sammen med våre dyktige guider, instruktører og med hverandre, vil du ta del i håndverket i Alpene, Canada og Norge.

Ski og skred har sin pre-start i november med sin første helgesamling i Alta når sola stryker horisonten. Samlingen har base på Alta folkehøgskole der vi planlegger vinteren og blir kjent med hverandre med og uten ski på beina.

En måned i Alpene.
I januar starter kurset på alvor i de Franske alper (Maurienne), der dere gjennomfører et 5-6 dagers ski- og skredkurs med IFMGA-guide og vekt på fransk tilnærming. Dere får delta på tre dagers ski og skredworkshop før dere gjennomfører en treukers periode med selvvalgt prosjekt/praksis og fridager.

En måned i Canada.
I februar reiser du videre til “The Canadian Rockies” og starter med et obligatorisk 5- dagers Advanced Skilles Training Course 2 (AST 2) i bla Rogers Pass tilpasset Ski og skred krav og med canadisk ekspertise (IFMGA). Etter tre uker med selvvalgt prosjekt/praksis/fri der dere går ”Canadian”, returnerer dere til Alta i midten av mars ”Revelstoka” og klar for norske forhold.

Lyngen og Finnmarksalpene.
Mars og april starter med samling i Alta og toppturer i Vest-Finnmark fortsetter så med 6 dager i Lyngsalpene og topper seg med 10 dager i Finnmarksalpene ”our last Frontier”. Her skal dybdeforståelse for fjellet oppnås gjennom teltbasert vinterfriluftsliv. Prosjektperiodene vil spisse mulighetene for deres planlagte erfaringsinnhenting.

Topptur døgnet rundt og ”eksamen”.
I mai avrundes kurset med vårskikjøring og toppturer i Finnmarksalpene. Omkranset av midnattsola blir dere utfordret til å guide hverandre og dine veiledere med påfølgende nyttige tilbakemeldinger, under forhold de fleste feilvurderer. Hvis du tror vinter er vrient med tanke på skredvurdering, så kan du bare glede deg til utbyttet på våren. Den beste tiden – bart ved fjorden med så korte anmarsjer bare Finnmarksalpene kan by på.

Unikt kurs.
Det finnes ikke noe tilsvarende kurs etter vår kjennskap, der du får en hel vinter med så stor variasjon i terreng, snøklima, kultur og nærhet til fjellets utfordringer. Ulikhetene er fortsatt store mellom den skandinaviske virkeligheten til Alpene og Canada. Forskjeller som må oppleves for å forstås.

Flere kan vise til Ski og Skred som avgjørende når de har søkt skredrelaterte jobber i Norge. Mange bidrar som skredkurs-instruktører og jobber som observatører innen skredvarslingen (Varsom.no), samt bidrar i de nasjonale og internasjonale skredkonferansene gjennom jobb og studier.

BJØRN
MICHAELSEN

Bjørn er mannen bak ½ års kurset Ski og skred og ski- og skredworkshopene siden starten i 2002. Han er utdannet geograf (UiB). Gjennom jobben som friluftslivslærer på Øytun/Alta folkehøgskole siden 1992 har han opparbeidet skikjøringserfaring med grupper i Nord-Norge, Nord-Sverige, Alpene, Canada og USA. Han bidrar på skredkonferanser i inn- og utland og innen det forbyggende arbeidet til CARE (UiT). Han har skrevet friluftslivrelaterte fagartikler, bidratt i toppturbøker, og finner løssnø 9 av 10 dager gjennom vinteren. Han bidrar innen skredvarslingen Varsom, innen skredfagligvurderinger for veg- og kraftlinje aktører, samt skredkurs og skredforebyggende arbeid rettet mot ski- og skuterkjøring.

bjorn@altafolkehogskole.no

2016 – Endelig ny feit terrengsykkel…håper han
2015 – Kjører fortsatt telemark
2011 – Observatør for NVE og den regionale skredvarslingen
2011 – Årets fjellnavn (FriFlyt) og vinner av Hagløfs Outdoor Award
2010 – Fagansvarlig for skredkurset/workshopen Nedsnødd (KRIK)
2008 – Kursansvarlig innen ulike terrengsykkel kurs og samlinger
2008 – Første terrengsykkelritt
2003 – Første Ski og skred-workshop
2003 – Utviklet og startet halvårskurset Ski og skred
2003 – Årlige Ski- og skredkurs, Sveits
2001 – Utviklet og startet Off piste-linja på Øytun
2000 – Avansert skredkurs, Canada
1999 – Skiguide ukeskurs, Chamonix
1997 – Skredkurs Norges Høgfjellskole
1995 – Tester for Rottefella, Intuition og ulike utstyrsprodusenter
1992 – 1995 Hovedfag i Geografi, Universitetet i Bergen
1992 – Friluftslivslærer på Øytun
1989 – 1992 Pedagogikk grunnfag og PPU, Universitetet i Bergen
1988 – 2010 Sanitetsbefal, Det norske forsvaret
1987 – Første tur til Alpene
1982 – Startet å kjøre telemark

FRED
BUTTARD

IFMGA certified Mountain Guide since 2001 Diploma at ENSA – Chamonix.

“Det var når jeg var på en av mine nydelige skiturer i Finnmark at jeg traff Bjørn og Ski og skred. Umiddelbart ønsket vi å samarbeide for å utvikle Ski og skred videre. Det å få jobbe i lag med så dedikerte og motiverte skikjørere over tid er et privilegium og bidratt til en videreutvikling av mine erfaringer som bla instruktør i Chamonix. Som fjellfører har engasjementet med Ski og skred blitt en realisering av drømmen jeg hadde når jeg bestemte meg for å jobbe i og av fjellet” 

Ski og skred startet med første kursgruppe i Maurienne 2012. Siden har Fred bidratt i Sarek, Lyngen og mai samlingene i Finnmark, der de gleder og erfaringer vinterfriluftslivet gir, er blitt delt for å oppnå en dyp forståelse av fjellet.

Fred started som instruktør hos EMHM – High Mountain Military School i Chamonix (1998 – 2008). Der trente han Alpine Styrker vinter og sommer.
Han flyttet fra Chamonix i 2008 og har jobbet fulltid som fjellfører først i Val d’Isère og seinere i sin barndommens dal Maurienne valley.

Ofte stilte spørsmål

Frankrike, Maurienne
Fred Buttard IFMGA fjellfører (Upguides.com)
Victor Charon IFMGA Fjellfører (Upguides.com)

Canada

Vi bruker IFMGA godkjente guider hos Yamnuska i Canada. Vi skreddersyr dermed et utvidet AST2 skredkurs som starter i “the true Rockies” for å fortsette i Rogers Pass.

https://yamnuska.com/mountain-guides/

Studieavgift NOK 48 000 (for 2019) betales til Alta folkehøgskole etter avtale. Beløpet dekker Ski og skreds forpliktelser i Alpene, Canada og de obligatoriske samlingene i Norge. Studieavgiften refunderes ikke hvis du avbryter hele eller deler av studiet.

Studieavgiften dekker ikke din reise til og fra samlingene eller matutgifter i Alpene eller Canada. Endelig kostnad for den enkelte er avhengeig av valgt levestandard, reiseform og prosjekt/praksis. Du har stor mulighet til å holde kostnadene lave, hvis du ønsker det. Ski og skreds veiledere og tidligere studenter vil kunne bidra med nyttige tips.

Studiefinansiering i Norge: Ski og Skred er godkjent av Statens Lånekasse for Utdanning. Sverige: Svenske studenter har mulighet til å søke CSN.

Du er ansvarlig for alt nødvendig utstyr som kreves til studiet.
Du må ha egen spade, søkestang og elektronisk sender/mottaker (S/M) De som kjører alpint, må ha touring-muligheter. Her er noen tips fra lærerne på halvårskurset Ski og skred.

Du må ha: Ski – telis eller randonne med tilhørende reparasjonsutstyr (wire, stag eller andre saker som kan ryke på fjellet). Randonne bindinger kan være mer utsatt enn telemark. Dere med rando må tenke gjennom reparasjons-løsninger. Du bør ha backup ski/bindinger som gjør at du slipper å gå glipp av turer/dager i påvente av reservedeler/postgang og andre forsinkende momenter.

Staver – teleskop er å foretrekke pga vandre/toppturene (husk reservetrinser) Feller/stighudar – unngå feller som er mye smalere enn skiene. Toppturtraseene har en tendens til å bli svært bratte i utlandet.

Ryggsekker
Størrelse 40 – 50 liter. I “urbane strøk” som i alpene hvor hjelpen kommer raskt, trenger man ikke like mye med seg som i Sarek, Lyngen og backcountry i Canada. For å få plass til det man trenger av sikkerhetsutstyr, bekledning, mat/drikke og kameratredingsutstyr, bør sekken være større enn 40 liter slik at mest mulig er oppi sekken. Den bør ha mage/hoftebelte med greie festemuligheter for skiene. På lengre vandreturer som Sarek kan man ha behov for en større sekk, hvis man har en liten sekk som topptursekk. Velger du å satse på en lett regulerbar sekk på 40 – 60 liter kan du greie deg med en slik sekk til alle turer. Regelen er at det er bedre bæresystem og bedre å kjøre på ski med en sekk du kan stramme mindre, enn å overlesse småsekker.

Overnattingsutstyr
Telt, primus, pulk og kjeler til teltlag på 3-4 personer har skolen som skal dekke behovet etter at dere har returnert fra Canada.

 • sovepose … bør ha en todelt løsning slik at du kan anvende en liten pose til toppturer og to poser til kalde netter i teltet. Unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen bør tåle ned til minus 20 – 25 C.
 • liggeunderlag
 • fotposer/alternativer til skisko i basecamp på våre teltturer
 • hodelykt
 • termos/drikkeflasker/camelback (C. back fungerer dårlig under minus 5 uten mulighet for sol eller tining. Man bør ha flasker som backup)
 • turbestikk/tallerken/kopp

Turklær – normal skibekledning – anbefaler votter som backup på kalde dager der hansker ikke duger.

Sikkerhetsutstyr mm.

 • hjelm
 • knebeskyttere (telis) … ryggplate er overflødig pga vår bruk av sekk.
 • SM/beeper  spade og søkestang fra første samling
 • kartmappe og kompass (360 grader)
 • kikkert (viktig i veivalg og snøstudier)
 • skredsekk er valgfritt men regnes for å være det mest effektive hvis tatt av skred

Du kan ha
– privat telt/primus m.m. hvis ønsker å campe i Alpene eller Canada – stegjern/isøks m.m. hvis krevende forhold.

Egne turer på fritida
Fornuftig utstyr er en viktig sikkerhetsfaktor når en ferdes ute i naturen. En kan selvfølgelig aldri garantere at det ikke vil kunne oppstå skader/ulykker. Skolen er opptatt av at friluftslivsturene skal skje innenfor trygge rammer, også på de turer som den enkelte elev tar i sin fritid og har ansvaret for selv.

Tidligere skibomser/sesongare, yrkesaktive, studenter, kommende tindeveiledere…; med andre ord vanlige folk som har større interesse for skikjøring enn folk flest og dermed satser på en hel vinter med ski og skred. Mange har jobbet i flere år og ønsker nye utfordringer samt å leve ut en drøm om det å stå en hel vinter på ski. Noen ønsker å finne ut av hva som kreves for å gjøre skikjøring og skredvurdering til et fremtidig yrke og dermed forbedre grunnlaget for opptak.
Alderspennet og erfaringsmangfoldet er stort. De fleste er fra 23 år og eldre. Det blir naturlig nok flest svensker og nordmenn som fordeler seg jevnt på telemark og alpint. Snowboardere er velkomne, men de MÅ kunne stå på ski under kurset av praktiske årsaker.

Vi forutsetter at du er en dedikert skikjører som ønsker bedre ferdigheter innen skredvurdering. Å bli dyktig krever systematisk jobbing og mye tid på ski under ulike forhold. Opptak til Ski og skred stiller krav til deltagerne. Du må inneha gode ferdigheter i telemark eller alpint fra første samling. Søknaden må dokumentere din erfaring med vinterfriluftsliv i høyfjellet, samt forkunnskaper og din interesse for skredvurdering.  Studiet innebærer mye samarbeid og høye krav til egen læring og selvstendighet. Velkommen som søker.