Vandring i villmark + Ekspedisjoner og turglede
+ God tid – ingen stress + Langtur på Svalbard + Pasvik nasjonalpark
+Bratte kystfjell og endeløse vidder +Reinflytting med samisk familie
+ Lassokasting og reinslakting + Fjellfiske og rypejakt + Isbjørn
+ Store rovdyr + Store naturopplevelser + Naturkunnskap + Naturfoto
+ Isfiske og garn under isen + Snarefangst + Sikker ferdsel i vinterfjellet Gå gjennom isen…
+ På tur med skøyter + Lage turutstyr + Villmarksmat + Alenetur og gruppetur
+ Din egen drømmeuke Varige vennskap + Polarhunder + Snørekjøring
+ Toppturer + Skiglede + Lavvo, gamme og teltliv + Snøhule og igloo +
Padling på elv og vann + Bli venn med kulda

 

De beste historiene er i Nord. Hos oss får du oppleve dem og vi lærer deg å formidle de videre. Bli med på et drømmeår i nord!

Dette er linja for deg som vil lære å formidle ulike fortellinger og historier gjennom media og sosiale plattformer. På denne linja lærer du å jobbe individuelt, men også sammen i grupper som en type redaksjon. Dette kombinerer vi med det enkle friluftslivet hvor vi lærer å lage mat på gamlemåten. Her får du bålkos, overnatting på fjellstuer og vandring gjennom furuskoger på ski. Vi skal virkelig finne ut hva Finnmarks perler har å by på! 

Vi har tilgang til Norges vakreste film/fotostudio og benytter oss av mulighetene til å lage noe nytt av gamle tradisjoner og kulturer. Vi bruker utstyret vi har tilgjengelig, som f.eks mobiltelefonen, og lager innhold i form av kortfilm, intervju, dokumentar og podcast.  

Ofte stilte spørsmål

Dette utstyret får du låne av skolen

I friluftskjelleren på skolen får du tilgang til diverse friluftsutstyr knyttet til linjens friluftsaktiviteter:

Dette utstyret må du stille med selv

– Sovepose, liggeunderlag

– ullundertøy, ullsokker, tykke ullsokker

– Tykk ullgenser/dunjakke

– Skalljakke og -bukse

– Lue, hals, votter, vindvotter

– Fjellsko

– Joggesko

– Treningsklær

– Sekk 60-80 L

– Dagstursekk

– Ski, staver, feller, skisko,

– Førstehjelpsutstyr

– Kartmappe og kompass

– Solbriller

– Hodelykt

– Turtallerken, -bestikk, -kopp

– Drikkeflaske

– Thermos

TIPS: Begynn med utstyret du har, så kan du evt. suplere hvis det trengs.

HUSK: mye kan skaffes brukt!

Aller helst bør du ha to ryggsekker. En stor til de lange turene. Jenter bør da ha en sekk som rommer 75-90 liter. Kjøp gjerne lady-varianter av sekk. Gutter bør ha storsekk på 90-110 liter. Du trenger ryggsekk både til vandring og til dagsturer/toppturer. Dagstursekken kan være mellom 40-60 liter.

Hvis du vil slippe å ha to ryggsekker bør ryggsekken være slik at du kan demontere og bruke deler av storseken som dagstursekk

Alt kan brukes med sine fordeler og ulemper!

Ski:
Vi vil anbefale fjell- eller telemark ski. Mange liker en allaroud ski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel i forhold til lengde er din egen kroppslengde ++

Om du har løypeski er de ikke anbefalt å bruke på tur, men det er kilometervis med preparerte lysløyper rett bak skolen der du kan trene.

Staver:
Teleskopstaver er en fordel, for de passer til alt.

Sko og bininger:
Om du ønsker å lære deg telemark kan litt kraftige hel-bindinger være best (type rottefella chili, voile hardwier 3-pin, voile telemark mm). Skisko kan være av lær eller i plast. Om du ønsker en kombiløsning med telemark og vandring kan lave plastsko type scarpa T4 anbefales!. Bc- /NNN-binding fungerer også fint til turbruk, men verre om du ønsker å lære telemark

Bruk det du har i starten så blir det mulighet for å kjøpe prisgunstige alternativer her oppe i løpet av tidlig vintersesong om du ønsker det

Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.

På høsten er det mange muligheter for fisking. Ta gjerne med fiskeutstyr. Det blir mest fisking i ferskvann. Og de som ønsker å jakte (om du har jegerprøven) bør ha med eget våpen (hagle). Det vil også bli mulig å ta jegerprøven for de som ønsker det (valgfag).