I starten av skoleåret velger du mellom 4 valgfag fordelt på periodene høst, mørketid, vinter og vårvinter. Tilsammen er det 25 valgfagsdager. Ofte har du valgfag hele dagen fra kl 9 fram mot middag kl 17, og noen valgfag er på overnattingstur. Hvilke valgfag som kommer igang er avhengig av antall elever.

Høst

Lær hvordan du kan få bedre bilder fra friluftslivsturer og naturopplevelser. Ørnefoto fra båt, landskapsfoto, nordlys, Photoshop, kamerabruk, komposisjon, film. Mulig og låne kamera og stativ.

Du får møte ulike hunderaser og brukshunder. Fuglehund og elghund på jakt, polarhund trekker deg, politi- og lavinehund, gjeterhund. Lær om lederskap gjennom lydighetstrening (agility).

Høyt oppe – etter å ha klart noe du ikke trodde var mulig! Ulike dagsturer, gruvevandring, sportsklatring, buldring, og mulighet for å ta Ledkort. Du bør ha egen sele og klatresko.

Bli mer treffsikker på skytebanen og i skolens skytesimulator. Lær om sikkerhet i våpenhåndtering og på jakt, artskunnskap, fuglehund.

Alta har et av Norges beste nettverk av stier og singel tracks! Du får bedre teknikk, økt ferdighet, og turer til fjells. For alle ferdighetsnivå. Du kan leie terrengsykkel her.

Har du smakt pizza på bål, eller baconfylt ørret? Du får kulinariske opplevelser hver dag, over bålet, på steinaldervis i steinovn og kokegrop. Safting og pølsemaking. Sulten blir du garantert ikke!

Mørketid

Opplev gleden ved å bruke kroppen din og bli godt sliten. Kom i form og tren utholdenhet i skolens flotte nærmiljø.

Lær å ta gode bilder og film, redigering med Premiere, og publisering på sosiale medier. Vi gjennomfører filmprosjekt fra A til Å. Filming også med GoPro, drone og 360VR utstyr.

Ut på tur i magisk lys i mørketida og når sola kommer tilbake! Du får skiturer, isbading, isklatring, topptur og kan komme med dine turønsker. Bålkos vil stå i fokus!

Obligatorisk kurs for alle som skal jakte og fangste. Hagle og rifle-skyting, felle- og snarefangst, flåing og slakting, artskunnskap og lovverk. Du bør ha jegerprøveboka. Jaktutstyr kan lånes.

Slipp deg løs i skolens ski-verksted. Å lage egne, unike ski er en spennende og utfordrende prosess fra idemyldring til plankene flyter på snøen. Materialer, form, lengde og bredde bestemmer du selv!

Har du smakt hjemmelagde pølser? Vi lager mye god mat, parterer lam og lager julemat. Du får lage lefser og flatbrød på takke. Vi er mest inne, men og også litt ute.

Vinter

Inspirert av Lars Monsen, Helge Ingstad og Fritjof Nansen? Snørekjøring med polarhunder, hundespann, kløv og pulk, hundenes væremåte og språk, jakthunder. Søk i skred med lavinehund der du er markør.

Høyt oppe og mestringsfølelsen er fantastisk! Klatring i istårnet på skolen og frosne fosser, sportsklatring inne, buldring, slakk line, og isklyving under jorda. Du bør ha egen sele og klatresko.

Lag din egen brukskniv med slire – slik du selv vil utforming og dekor. En kniv som passer perfekt i hånden din. Og kjenn tilfredsstillelsen når du bruker den på tur!

Det er et rikt dyreliv rett ved skolen, med gaupe, jerv og kongeørn. Samspillet i naturen, miljøforvaltning, gaupesporing for Statens naturoppsyn, rovdyrdrepte tamrein. Egen kikkert er en fordel.

Lyst til å bli flinkere på ski? Her får du instruksjon i telemark- og alpinskiteknikk. Alta alpinanlegg byr på fine bakker og nydelig off pist. Du må ha eget telemark/alpinutstyr og hjelm.

Vårvinter

Kjenn hvor lett havkajakken kan bringe deg dit du vil! Du får innføring i havkajakkpadling, padleteknikk, kameratredningsøvelser, turer på Altafjorden og mulighet for å starte på våttkort stigen.

Finnmarksfisket er fantastisk spennende. Sjøfiske og isfiske etter stortorsk, kveite, steinbit, sei, hyse, sjøørret og røye. Kanskje får du ny personlig rekord!

Vi inspireres av gammel samisk tradisjon og lager gouksi, trekopp laget av vrikule, som du kan bruke på tur. Du kan felle inn horn og bein i hanken, og lage smykker eller kaffepose.

Lyst å bli flinkere på ski? Vi starter i Altas alpinanlegg og går toppturer i Alta området før vi løfter blikket mot Finnmarksalpene. Faget krever eget skiutstyr, hjelm, knebeskyttere og skifeller.

Sammen med andre elever lager du ditt eget valgfag ut fra hva du vil lære. Planlegg dagene med veiledning fra skolen, gjennomfør opplegget og lever en rapport etterpå. Pris avhenger av hva dere gjør.

Fellesfagsundervisningen blir til i et samspill mellom elever og lærere. Vi veksler mellom turer, seminarer og temadager med film, bilder, rollespill, korsang, forelesninger, gruppearbeid, samtaler og diskusjoner. Vi tar utgangspunkt i vårt eget lokalmiljø og landsdelen som skolen ligger i. Livet i Finnmark og på Nordkalotten er rammen om mye av det vi arbeider med, enten det gjelder friluftsliv, naturforvaltning eller samfunnsspørsmål. Vi vil også ha tema med globalt fokus. Hvert år har vi et innsamlingsprosjekt.

Vi har noen timer og temadager der tro og tvil settes i fokus på ulike måter. Denne undervisningen kaller vi ”Under en åpen himmel”. På vår skole ønsker vi å formidle at kristen tro som handler om åpenhet, raushet og det å være underveis, i møte med Gud og medmennesker. Vi ønsker å skape en arena for dialog der vi møter hverandre med respekt og nysgjerrighet, uansett ståsted.