UTSTYRSTIPS

Mange av elevene som kommer til Alta fhs er opptatt av hva slags utstyr de trenger. Her er noen tips fra oss. Vi vil framheve at det er alt det vi opplever og erfarer sammen som er viktigst, ikke hvilket utstyr vi bruker!

Om du trenger noe nytt finner du kanskje noen nyttige tips i denne lista. Ellers er det fint om du kommer med det du har, så kan vi hjelpe deg om du finner ut at det ikke fungerer.

Følgende utstyr bør du ha klart når du kommer

Vi drar på tur allerede de første dagene. Under noen av punktene finner du tips om vinterbruk av samme utstyr. Se også utstyr som er spesielt for en linje nederst på Mer om linja. Ta gjerne kontakt med linjelærer om du lurer på noe.

  • Ta med den du har eller en du får låne.

    Til vinteren anbefaler vi at du supplerer med en (dun)sovepose inni den du har. En slik kombinasjonspose gir en fleksibel, plassbesparende og økonomisk løsning. Komforttemperatur bør gå ned til ca -25 grader, eller du kan veie soveposene dine. Har du to dunposer kan du klare deg med 2,5 kg pose til sammen, eller mer hvis du fryser lett. Har du fiberposer bør du øke til 3 kg eller mer.

    Du kan bruke en vindsekk utenpå soveposene.

    En stor vinterpose tar stor plass i sekken og blir for varm store deler av året.

    Du vil få lære mye om hvordan du kan holde deg varm når du sover i løpet av skoleåret.

  • Vi anbefaler en kombinasjon av to underlag der det ene er et vanlig celleplastunderlag (trenger ikke være av de tykkeste). Oppå dette kan du supplere med et vanlig underlag til, et luftunderlag (fyll gjør det varmere og tyngre), eller et reinskinn (kan kjøpes i løpet av skoleåret).

  • Ryggsekken bør romme 55-110 liter, alt etter hvor mye du liker å ha med, og hvor lang ryggen din er. Det finnes egne damesekker. Vanligvis brukes det en større sekk på Arktis, Jakt og fiske og Hundekjøring, mens Frikjøring fokuserer på lett utstyr. Foto kombinerer gjerne med en fotobag.

    Du må ha plass til ekstra bekledning, mat/drikke og overnattingsutstyr. Det er kjekt med lange reimer til å feste underlag utenpå. Har du en plasskrevende sovepose, trenger du stor sekk.

    På dagsturer skal du også ha plass til varme klær, underlag og det som trengs hvis noe uforutsett skjer. Du kan gjerne bruke samme sekk også på dagsturer, særlig hvis lokket kan tas av og den kan strammes inn med reimer. En egen dagstursekk må minst være 30 liter.

    På skiturer bruker vi gjerne pulker og da er det mye lettere å få plass. I sledene til Hundekjøring er det god plass.

  • Fjellskoene bør være “inngått” på noen turer før du kommer. Du bør ha plass til ullsokker, men viktig at skoene ikke glipper i hælen. Ullsåler anbefales.

    Høye solide slitesterke fjellsko er en fordel utenfor stier, og det er gjerne der vi går. Lettere fjellsko med gore-tex kan også duge.

    Gamasjer beskytter skallbuksa og tetter mot rusk, vann og snø, særlig hvis du har lave fjellsko.

  • Vind- og vanntett skallbekledning/jaktdress. Du trenger plagg som har plass til flere lag under.

  • På kalde høstdager og til vinteren trenger du et isolerende lag under eller utenpå skalljakka - ullgenser, fleece eller dunjakke.

    På Hundekjøring og Arktis bør du ha ei stor dunjakke som lett kan tas på utenpå skalljakka.

  • Ulltrøye og ullstillongs

    Ullsokker: Tynne og tykke. Bra å ha 1-2 par nye sokker av god kvalitet for å unngå vondter og gnagsår, særlig på ski om vinteren.

    Ullsåler

    Lue, votter, vindvotter, hals/balaklava

  • Turbestikk, kopp, fat, drikkeflaske, termos, matboks

  • En hodelykt bruker du på tur, i teltet og til å gi signal.

    Et minimum av førstehjelpsutstyr er sportsteip, sterilt kompress, gasbind og plaster. Ta med smertestillende ut fra eget behov.

    Solbriller og solkrem er nødvendig i vinterfjellet.

  • Laken, dynetrekk, putevar

    Håndkle

    Treningsklær, joggesko…

Fra oktober/november vil du trenge skiutstyr og annet vinterutstyr

Ta kontakt om du lurer på valg av ski, bindinger og sko. Det finnes mye bra brukt skiutstyr å få kjøpt.

  • Fjellski eller toppturski - du må ikke ha begge deler.

    Fjellskiene bør ha stålkant. Dette gjelder ikke på Hundekjøring. Stålkanter kan skade hunder, og må slipes ned hvis skiene skal brukes til snørekjøring.

    Skiskoene bør være gode og varme og bindingene stødige.

    Telemark/randonne: Toppturbindingen og skiskoene må være gode å gå med (gåfunksjon). Ski med 90-105 mm midtbredde er allround. Skilengde er din høyde+. Svært lett toppturutstyr er greiere å gå med, men vil fort være kaldere og ha dårligere kjøreegenskaper.

    På våre skidag(er) i alpinanlegg kan du leie slalomutstyr.

  • Fast lengde eller teleskopstaver

  • Skifeller gjør vinterlivet enklere. På fjellski kan du bruke kortfeller eller langfeller. På toppturutstyr trenger du skifeller som er tilpasset skiene.

    Hvis du vil smøre skiene kommer du langt med voks for kald snø.

  • Fotposer med ullkatanker eller annet varmt alternativt fottøy å ha på i teltleiren/ved hytta om vinteren. Dette er noe du kan lage selv på linja eller på fritida.

    På Hundekjøring brukes gjerne Nesnalobber og Neos overtrekkssko (fås kjøpt i Alta), i leir og på hundesleden.

  • En turspade brukes til mye (lemur, grop i forteltet, snøhule, skihopp…). Den bør være i metall.

    Skibriller, i motvind og når du kjører på ski

    Søkestang

    Hvis du har toppturutstyr trenger du også:

    Hjelm

    Knebeskyttere, særlig hvis du kjører telemark

    Skredsøker, skolen har flere klassesett til utlån

Dette kan du ta med hvis du har

På noen linjer trenger du noe av dette fra skolestart, se nederst på Mer om linja.

  • Hvis du er glad i å sykle er Alta og området rundt skolen et paradis for terrengsykling og du finner hundrevis av kilometer med flott stisykling!

    Det er 6 km til nærmeste butikk så en sykkel kan være fint. (Vi setter opp handlebuss ved behov, minst 1 gang/mnd).

    På Frikjøringslinja og sykkelvalgfag trenger du terrengsykkel og sykkelhjelm fra skolestart. Her kan du få leie sykkel av skolen hvis du ikke har egen.

  • Det er mange fiskemuligheter i både ferskvann og hav omkring Alta, så ta med om du har fiskestang, håv, vadebukse eller isfiskeutstyr.

  • Tar du med egen hagle/rifle har vi våpenskap for lagring og våpeninstruks som må følges.

  • Det er gode muligheter for å lære å fotografere så ta med fotoutstyr om du har.

    Informasjon til Foto-elever finner du på siden Foto Villmark under Mer om linja.

  • Skolen har seler, hjelmer, klatresko og annet klatreutstyr som vi bruker på linjene.

    På valgfag vil egne klatresko være en fordel, men du kan leie av skolen.

    Hvis du vil klatre på fritida, trenger du eget utstyr.

    Skolen har klassesett med et rikholdig utvalg av utstyr til fjellklatring, brevandring og isklatring.

  • Oppkjørte skiløyper går rett forbi skolen og det er flotte muligheter for å trene langrenn.

  • En lett vindsekk gir le hvis det er vindfullt. Fjellduken finnes i ulike varianter, isolert og som kamuflasje. Kombineres vindsekken med en lett sovepose, en overlevelsesduk og et liggeunderlag holder man varmen hvis man en gang må vente på hjelp.

  • Alle linjene har klassesett med telt og annet turutstyr som du kan låne på fritida etter avtale med linjelærer. Hvis du har slikt utstyr selv, kan det være fint å erfare hvordan dette fungerer her nord.

  • Skolen har klassesett med kanoer, havkajakker, surfebrett, padleårer, flytevester, våtdrakter, tørrdrakter mm. Dette brukes på linjer og valgfag, men lånes ikke ut på elevenes fritid.

  • Det er et rikt fugle- og dyreliv rundt skolen og i Finnmark, som du vil få mye tettere på med en 8x/10x kikkert. Vi på Alta fhs vil gjerne fortelle om hva vi ser på tur, så du får en unik sjanse til å lære om naturen.

    På toppturer vil en kikkert være et godt hjelpemiddel for å sjekke hvor det ligger løssnø og se etter skred som har gått.

  • Item description
  • Elever på Hundekjøring trenger en kjeledress trengs til bruk i hundegården.

  • Verktøy og utstyr til å reparere ting er kjekt å ha.

    Som oftest gir det nok å knekke ved til bålet. Tursag og øks/samekniv gjør det lettere å kappe og kløyve grovere virke. Alta fhs legger vekt på sporløs ferdsel og eventuell saging/hogging av ved skal ikke gi synlige spor der vi har vært på tur.

Fornuftig utstyr er en sikkerhetsfaktor når man ferdes ute i naturen. Man kan aldri garantere at det ikke vil kunne skje uhell/ulykker. Alta folkehøgskole er opptatt av at alle friluftslivsturer og opplegg skal skje innenfor trygge rammer, også på turer som den enkelte elev tar på sin fritid og har ansvar for selv.