SKI OG SKRED

Halvårskurset Ski og skred gir deg en vinter med skikjøring og skredvurderinger i Alpene, Canada og Nord-Norge. Snø- og skredvurderinger praktiseres ulikt internasjonalt. Gjennom kurset vil du få bred kompetanse på internasjonalt nivå.

Du vil få med deg livsviktige nyanser og erfaringer ved å være på ski i skredterreng sammen med profesjonelle guider, medstudenter og gjennom selvstendige prosjekt/praksisperioder.

  • Drømmer du om en hel vinter der du kan løfte dine ferdigheter innen skikjøring og skredvurdering med likesinnede? Om ditt mål er å bli tryggere på egne turer eller du vil gjøre det til ditt yrke, så vil Ski og skred lære deg hvor den beste snøen er og gi deg en dyp forståelse for hvorfor. Sammen med våre dyktige guider, instruktører og med hverandre, vil du ta del i håndverket i Alpene, Canada og Norge.

    Ski og skred har sin pre-start i november med en langhelg i Alta når sola stryker horisonten. Samlingen har base på Alta folkehøgskole der vi planlegger vinteren og blir kjent med hverandre med og uten ski på beina

  • I januar starter kurset på alvor i de Franske alper (Maurienne), der vi gjennomfører et 6 dagers ski- og skredkurs med IFMGA-guide og vekt på fransk tilnærming. Du får delta på tre dagers ski og skredworkshop samt tilsammen 3 uker der du praktiserer det du har lært eller realiserer eget prosjekt.

  • I februar reiser dere med bobil fra vest til øst i den Canadiske fjellheimen. Der fordeles 7 kursdager med tilgang i bil, på skuter eller i helikopter, og det hele avsluttes i Revelstoke. Innimellom kursdagene praktiserer du canadisk tankesett og realiserer egne prosjekt, før du returnerer til Finnmarksalpene.

  • Mars og april starter med samling i Alta og toppturer i Vest-Finnmark, før vi fortsetter i Lyngen-regionen med basetur i telt, Ski og Skred workshopen i Nord-Troms og har vinterens høydepunkt på 10 dagers telt- og topptur i Finnmarksalpene, “our last Frontier”.

  • I mai avrundes kurset med vårskikjøring og toppturer i Finnmarksalpene. Omkranset av midnattsola blir dere utfordret til å guide hverandre og veilederne med påfølgende nyttige tilbakemeldinger, under forhold de fleste feilvurderer. Hvis du tror vinter er vrient med tanke på skredvurdering, så kan du bare glede deg til utbyttet på våren. Den beste tiden, bart ved fjorden og så korte anmarsjer bare Finnmarksalpene kan by på.

  • Det finnes ikke noe tilsvarende kurs etter vår kjennskap, der du får en hel vinter med så stor variasjon i terreng, snøklima, kultur og nærhet til fjellets utfordringer. Ulikhetene er fortsatt store fra den skandinaviske virkeligheten til Alpene og Canada. Forskjeller som må oppleves for å forstås.

    Flere kan vise til Ski og Skred som avgjørende når de har søkt skredrelaterte jobber i Norge. Mange bidrar som skredkurs-instruktører og jobber som observatører innen skredvarslingen (Varsom.no), samt bidrar i de nasjonale og internasjonale skredkonferansene gjennom jobb og studier.

LÆRERNE

BJØRN MICHAELSEN

FRED BUTTARD

IAIN STEWART-PATTERSON

FAQ

  • Frankrike, Maurienne

    Fred Buttard IFMGA fjellfører (Upguides.com)

    Victor Charon IFMGA Fjellfører (Upguides.com)

    Canada

    Iain Stewart-Patterson, IFMGA fjellfører (Thompson Rivers University)

  • Studieavgift er NOK 54 500 og betales til Alta folkehøgskole etter avtale. NOK 4500 av dette er påmeldingsavgift.

    Beløpet dekker Ski og skreds forpliktelser i Alpene, Canada og de obligatoriske samlingene i Norge. Studieavgiften refunderes ikke hvis du avbryter hele eller deler av studiet.

    Studieavgiften dekker ikke din reise til og fra samlingene eller matutgifter i Alpene eller Canada. Endelig kostnad for den enkelte er avhengig av valgt levestandard, reiseform og prosjekt/praksis. Du har stor mulighet til å holde kostnadene lave, hvis du ønsker det. Ski og skreds veiledere og tidligere studenter vil kunne bidra med nyttige tips.

    Studiefinansiering i Norge: Ski og Skred er godkjent av Statens Lånekasse for Utdanning. Sverige: Svenske studenter har mulighet til å søke CSN.

  • Du er selv ansvarlig for at du har alt nødvendig utstyr som kreves til studiet. De som kjører alpint, må ha touring-muligheter.

    Du må ha:

    Ski, telemark eller randonné, med tilhørende reparasjonsutstyr. (Wire, stag eller andre saker som kan ryke på fjellet). Alle må tenke gjennom reparasjons-løsninger og vurdere backup for ski/bindinger som gjør at du ikke går glipp av turer/dager i påvente av reservedeler/postgang.

    Staver. Teleskop er å foretrekke pga vandre/toppturene. Backup/reparasjonsutstyr er viktig her også.

    Feller/stighudar tilpasset skiene.

    Dagstursekk. Størrelse 35 – 45 liter. For å få plass til det man trenger av sikkerhetsutstyr, bekledning, mat/drikke og kameratredningsutstyr, må sekken være stor nok, og at det er gode festemuligheter for skiene når alt nødvendig utstyr er pakket og klart. Vi bruker pulk på våre lengre, teltbaserte turer.

    Overnattingsutstyr. Skolen har telt, primus, pulk og kjeler til teltlag på 3-4 personer som skal dekke behovet etter at dere har returnert fra Canada.

    Soveposer. Det er praktisk med en todelt løsning. Du anvender en liten topptur pose med en til som ligger i teltet. Unngå store kunstfiberposer som er tunge, tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen bør tåle ned til minus 20 C.

    Liggeunderlag. Her er det best å kombinere oppblåsbart (teltturer) med et ikke oppblåsbart som også kan fungere som dagsturunderlag. De minste oppblåsbare har flerbruks-funksjon til å støtte skader.

    Fotposer/andre alternativer til skisko i basecamp på teltturer.

    Hodelykt

    Termos/drikkeflasker/camelback (Camelback fungerer dårlig under minus 5 uten mulighet for sol eller tining. Man bør ha flasker som backup)

    Turbestikk/tallerken/kopp

    Turklær. Normal skibekledning. Anbefaler votter som backup på kalde dager der hansker ikke duger.

    Sikkerhetsutstyr mm.

    • Hjelm

    • Knebeskyttere (særlig telemark)

    • S/M-beeper, spade og søkestang fra første samling.

    • Kartmappe og kompass

    • Kikkert, viktig i veivalg og snøstudier.

    • Skredsekk (ikke obligatorisk). Regnes for å være det mest effektive hvis man blir tatt av skred.

    Du kan ha privat telt/primus m.m. hvis ønsker å campe i Alpene eller Canada. Gjerne stegjern og isøks hvis krevende forhold.

    Egne turer på fritida

    Fornuftig utstyr er en viktig sikkerhetsfaktor når en ferdes ute i naturen. En kan selvfølgelig aldri garantere at det ikke vil kunne oppstå skader/ulykker. Skolen er opptatt av at turene skal skje innenfor trygge rammer, også de som den enkelte elev tar i sin fritid og har ansvaret for selv.

  • Tidligere skibomser/sesongare, yrkesaktive, studenter, kommende tindeveileder - med andre ord vanlige folk som har større interesse for skikjøring enn folk flest og dermed satser på en hel vinter med ski og skred. Mange har jobbet i flere år og ønsker nye utfordringer samt å leve ut en drøm om det å stå en hel vinter på ski. Noen ønsker å finne ut av hva som kreves for å gjøre skikjøring og skredvurdering til et fremtidig yrke og dermed forbedre grunnlaget for opptak.

    Alderspennet og erfaringsmangfoldet er stort. De fleste er fra 23 år og eldre. Det blir naturlig nok flest svensker og nordmenn som fordeler seg jevnt på telemark og alpint. Snowboardere er velkomne, men de MÅ kunne stå på ski under kurset av praktiske årsaker.

  • Vi forutsetter at du er en dedikert skikjører som ønsker bedre ferdigheter innen skredvurdering. Å bli dyktig krever systematisk jobbing og mye tid på ski under ulike forhold. Opptak til Ski og skred stiller krav til deltagerne. Du må inneha gode ferdigheter i telemark eller alpint fra første samling. Søknaden må dokumentere din erfaring med vinterfriluftsliv i høyfjellet, samt forkunnskaper og din interesse for skredvurdering. Studiet innebærer mye samarbeid og høye krav til egen læring og selvstendighet. Velkommen som søker.

  • Prosjektperiodene vil spisse mulighetene for det du ønsker å erfare. Du kan bruke det du har lært på kurs og dra på tur sammen med andre Ski og skred-studenter. Og du kan bygge på med flere skredkurs, kurs i skiteknikk - eller hva det er du ønsker for at prosjekt/praksis-ukene skal komplettere Ski og skred-utdanningen din best mulig.