Vandring i villmark + Ekspedisjoner og turglede
+ God tid – ingen stress + Langtur på Svalbard + Pasvik nasjonalpark
+Bratte kystfjell og endeløse vidder +Reinflytting med samisk familie
+ Lassokasting og reinslakting + Fjellfiske og rypejakt + Isbjørn
+ Store rovdyr + Store naturopplevelser + Naturkunnskap + Naturfoto
+ Isfiske og garn under isen + Snarefangst + Sikker ferdsel i vinterfjellet Gå gjennom isen…
+ På tur med skøyter + Lage turutstyr + Villmarksmat + Alenetur og gruppetur
+ Din egen drømmeuke Varige vennskap + Polarhunder + Snørekjøring
+ Toppturer + Skiglede + Lavvo, gamme og teltliv + Snøhule og igloo +
Padling på elv og vann + Bli venn med kulda

 

Fra møte med kulda og store rovdyr, til snarefangst og langtur til Svalbard. Lev ut din barskeste drøm. Mål krefter med den arktiske naturen – med arktiske utfordringer og aktiviteter.

Arktis – Svalbard
Bærer du på en villmarksdrøm? Ønsker du å oppleve iskalde nordlysnetter på Finnmarksvidda? Lengter du etter å vandre gjennom vill og urørt natur? Følg villmarksdrømmen og bli med Arktis på ville veier i nord.

Høsten er full av opplevelser. Når vidda gnistrer i høstfarger, drar vi ut på padletur. Etter et par dager på rolige fjellvann blir farten friskere nedover den sagnomsuste Altaelva. Snart etter vandrer vi Sørøya på langs. Denne grønne perlen i havgapet har flott fjellterreng og lange, hvite sandstrender. I en liten fjordarm i Nord-Troms venter et møte med den samiske kulturen. Vi hjelper en reindriftsfamilie, og får være med på samling, merking og slakting av rein. Reinkjøttet tilberedes på gryta over bålet. Langt i øst ligger Pasvik nasjonalpark. Der får vi oppleve suset fra den store villmarka. Før jul har snøen lagt seg over Finnmark, og vi bruker skiene så snart vi kan. Dagene er korte når vi vandrer på ski over vidda og setter garn under isen. En høst på Arktis – linja gir også en smak av villmark gjennom fiske og jakt samt sanking av bær og sopp. Du blir trygg på å finne frem i naturen, og trygg på å utfordre deg selv. Og du vil finne den gode roen i fellesskapet rundt bålet.

Nordlysnetter og midnattssol – vinterhalvåret gir begge deler. Så snart sola kommer over horisonten i januar, er vi ute på tur. Teltlivet om vinteren er herlig, og turlivet er veldig variert. Kanskje får du også din første natt i snøhule? Vandring, fangst og fiske, vintersikkerhet og bruk av polarhunder vil prege vårt vinterfriluftsliv. Vi drar også på topptur og leiker oss på ski. Turene på Arktis – linja bygger opp mot det store vintereventyret på Svalbard. I to magiske uker drar vi på vinterekspedisjon i isbjørnens rike! Året på Arktis gir uforglemmelige arktiske opplevelser!

LARS
HAUKANES
KREMPIG

Som navnet tilsier er Lars en skikkelig villmarking. Slik blir man av å vokse opp i ei lita fjellbygd på Voss. Her i Alta stortrives Lars, og elsker å formidle det gode liv ute på korte og lengre turer. Han har stor erfaring med lange turer på Nordkalotten, Svalbard, Grønland og Alaska. Lars er en allsidig friluftsmann som har egne polarhunder og stor erfaring med jakt og fiske.

Han er medlem av Norske Naturfotografer og omtales som en av Norges fremste naturfotografer. Jobber fast som naturfotograf og leverer artikler og bilder til diverse tidsskrifter i både inn- og utland. Han har gitt ut tre bøker: ”Jakten på Fjellrypa” , ”FRI – friår, friluftsliv, friluftsbarn” og ”På ville veier – friluftsgleder i Finnmark”.

Har de siste åra også jobbet mye med film. Har blant anna sammen med sin familie produsert tre sesonger (a 8 program) med serien ”Villmarksbarna” for NRK-Super. Familien til Lars er kåret som ”Årets Villmarking 2015” og fikk også tildelt prisen ”Årets Fjellgeit” på fjellfestivalen i 2015.

Lars jobber også mye med rovdyr og er blant annet rovviltkontakt i Vest Finnmark. Ellers sies det at Lars er en svært livlig og litt sprø type med masse humor og sprell på lur.

lars@altafolkehogskole.no

Utdanning/Kompetanse:
– Friluftslivslærer på Øytun siden 1997
– 3 år Utmarksforvaltning, Høgskolen i Hedmark
– Halvt år Vilt og fisk, Norges Landbrukshøgskole
– 1 år Pedagogikk, Universitetet i Tromsø

Motto: Det nytter ikke stresse!
Internett: http://www.krempig.no
Facebook: https://www.facebook.com/Villmarksbarna

Ofte stilte spørsmål

Klær
Vind og vanntette klær
–  Ullundertøy/ullsokker/ullsåler
– Varmeplagg; tykk ullgenser eller fleecejakke
– Dunjakke
– Lue/hals/votter/vindvotter
– Solide fjellstøver (helst litt høye)
– Skisko

Utstyr
Stor ryggsekk, jenter 75-90 liter, gutter 90-110 liter
– Liten ryggsekk 40-60 liter (dagstursekk)
– Sovepose og liggeunderlag til helårsbruk (se mer info)
– Enkel førstehjelpspakke
– Hodelykt
– Kompass og kartmappe
– Termos (hels 1 liter)
– Drikkeflaske
– Turtallerken/bestikk/kopp
– Turkniv
– Solbriller
– Solkrem
– Ski, fjellski, telemark (se mer info)
– Skistaver (gjerne teliskop)
– Skifeller som passer til skiene dine
– Skibriller/stormbriller
– Spade (helst i metall)
– Søkestang

Hvis du har kan du ta med
– Vanntetteposer/bag
– Fiskeutstyr
– Fotoutstyr
– Klatreutstyr
– Kite/skiseil
– Kikkert!
– Jaktvåpen
– Primus
– Telt/tarp
– Fugle-/flora bok

Aller helst bør du ha to ryggsekker. En stor til de lange turene. Jenter bør da ha en sekk som rommer 75-90 liter. Kjøp gjerne lady-varianter av sekk. Gutter bør ha storsekk på 90-110 liter. Du trenger ryggsekk både til vandring og til dagsturer/toppturer. Dagstursekken kan være mellom 40-60 liter.

Hvis du vil slippe å ha to ryggsekker bør ryggsekken være slik at du kan demontere og bruke deler av storseken som dagstursekk

Alt kan brukes med sine fordeler og ulemper!

Ski:
Vi vil anbefale fjell- eller telemark ski. Mange liker en allaroud ski som er brukbar i bakken og fin på fjellet. Disse skiene er ofte rundt 100mm på midten. En gylden regel i forhold til lengde er din egen kroppslengde ++

Om du har løypeski er de ikke anbefalt å bruke på tur, men det er kilometervis med preparerte lysløyper rett bak skolen der du kan trene.

Staver:
Teleskopstaver er en fordel, for de passer til alt.

Sko og bininger:
Om du ønsker å lære deg telemark kan litt kraftige hel-bindinger være best (type rottefella chili, voile hardwier 3-pin, voile telemark mm). Skisko kan være av lær eller i plast. Om du ønsker en kombiløsning med telemark og vandring kan lave plastsko type scarpa T4 anbefales!. Bc- /NNN-binding fungerer også fint til turbruk, men verre om du ønsker å lære telemark

Bruk det du har i starten så blir det mulighet for å kjøpe prisgunstige alternativer her oppe i løpet av tidlig vintersesong om du ønsker det

Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.

På høsten er det mange muligheter for fisking. Ta gjerne med fiskeutstyr. Det blir mest fisking i ferskvann. Og de som ønsker å jakte (om du har jegerprøven) bør ha med eget våpen (hagle). Det vil også bli mulig å ta jegerprøven for de som ønsker det (valgfag).