Sterke polarhunder + Valpetrening + Kløvhund +
Kano + Hundepsykologi + Trening med ATV +
Gapahuk + Fiske etter fjellørret + 70 hunder
tilgjengelig + Drive en kennel + Kart og kompass +
Møt ulven + Tur med hest + Alenetur + Teltliv på
vinteren + Sledekjøring + Finnmarksløpet + Suse over
Finnmarksvidda + Isfiske + Førstehjelp + Bål + Krysse
iselv + Ski på vidda + Nordlys + Snøhule + Slede i
mørket + Langtur med 120 hunder

 

 

 

Fra valpetrening og møte med ulven til skiturer og sledekjøring på Finnmarksvidda. Mål krefter med den arktiske naturen og gi deg i kast med vidda bak ditt eget hundespann

Hundekjøring er linja for deg som ønsker et utfordrende friluftsliv kombinert med hund og hundekjøring. Områdene rundt Alta er et eldorado for friluftsliv og her finner du et av de største hundekjørermiljøene i Norge. Naturen er storslagen og spennende, og Finnmarksvidda er som skapt for oss. Dere blir inkludert i en konkurransekennel hvor vi tar for oss hundekjøring fra A til Å, fra valp til ferdig sledehund. Du får spesielt ansvar for et valpekull og to-tre av de voksne hundene. Ved årets slutt har du gode forutsetninger og erfaring for å utvikle deg som en god hundekjører og et godt hundemenneske.

Gjennom høsten har vi fjelltur med kløvhund, vi padler Altaelva, bygger gapahuk og sover under åpen himmel. Hundegården er vårt klasserom og dere lærer å drifte en kennel. Gjennom høsten er dere med på barmarkstrening hvor vi har 16-18 hunder foran firhjulingen. Du lærer hundepsykologi, adferd, og om ulven, hundens stamfar. I det daglige jobber dere sammen to og to, og har etter turnus ansvar for trening av valpene og foring og stell av alle hundene. All vil få ansvar for planlegging og forberedelse av turer.

Når vinteren kommer har vi en grundig opplæring i sledekjøring, og vi starter snørekjøring på ski med hund i beltet så snart vi har gode snøforhold. Etter hvert trener dere valpene på ski. Vinterturene kombinerer vi med hundespann og vandring på ski.

I mars kommer langt over tusen hunder til Alta for å delta i Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp. Du får være med som hjelper og funksjonær, og får oppleve Finnmarks største arrangement på innsiden. Tidligere elever er stadig å finne på startstreken både på Femund- og Finnmarksløpet. Et år på Øytun kan gi muligheter til å bli handler og kennelhjelp i Norge, Sverige, Svalbard, USA og Alaska

På langturen i april får du ansvar for ditt eget hundespann hvor vi drar til fjells med over 120 hunder!!

HARALD
TUNHEIM

Haralds kennel med omkring 70 huskier ligger like ved skolen. Harald er en av de mest erfarne lærerne innen hundekjøring i Norge. Han har fullført Iditarod, verdens lengste hundeløp, 3 ganger, og fullført 18 Finnmarksløp. I Finnmarksløpet har han vunnet 5 ganger, sist i 2006 og 2008. Harald er en ettertraktet foredragsholder hvor han formidler spenningen med friluftsliv og langdistanseløp.

Harald har stor interesse for naturen og alt som lever der – insekter, fugler, dyr og planter. Mange av Finnmarks elver har han utforsket med kano og fiskestang. I august jakter han på moltebær. Han har besøkt de fleste nasjonalparker i Norge og er den som har besteget flest fjell i Finnmark med hundespann. Han har vært på turer i Alaska, USA, Svalbard, Island, Korea og rundt i Europa.

harald@altafolkehogskole.no

– Friluftslivslærer på Øytun siden 1985
– 3 år Almennlærerutdanning, HiH
– 1 år Biologi og friluftsliv/idrett, HiH
– 1 år Nordkalotthistorie og kultur, HiF
– 1 år Naturressursforvaltning, HiF
– Veilederkurs i bre, Norges Høgfjellskole
– Veilederkurs i klatring, Norges Høgfjellskole
– Kurs og seminarer om hund og hundekjøring
– Fallskjermhopper, NLF
– Fullført 19 Finnmarksløp
www.tunheim.no

Ofte stilte spørsmål

Dette må du ha fra skolestart
– Sovepose og liggeunderlag
– Ryggsekk 70 liter eller mer
– Fjellsko/støvler
– Varme klær: ullundertøy, ullgenser, lue,votter, vindvotter, hals
– Regn/ vindtette klær
– Turbestikk, kopp, tallerken
– Drikkeflaske
– Kniv
– Kompass
– Kartmappe
– Hodelykt

Skolen stiller med

– Telt
– Stormkjøkken/primuser
– Kaffekjele
– Øks og sag

Til vinteren må alle ha

– Fjellski, staver og skisko (se under “Hva slags ski..”)
– Snøspade
– Termos
– Skotøy for sledekjøring og tur når du ikke går på ski. Nesnalobben og Neos overtrekksko fåes kjøpt i Alta.

Hvis du har kan du ta med
– Sykkel
– Fiskestang
– Fotoutstyr
– Kjeledress til bruk i hundegården

Du trenger ikke ha erfaring med hunder eller dyr. Alle har forutsetninger for å bli gode hundemennesker.

De færreste som kommer hit har erfaring med hundekjøring fra før. Vi starter på helt grunnleggende nivå og øker vår kompetanse i vårt eget tempo.

Utstyrslista kan fort bli lang om m an skal ha «alt». I dagens moderne friluftsliv er det lett å fokusere mye på utstyr. Vi tenker at det er ikke sikkert at du trenger å kjøpe alt nytt. Se hva du har hjemme, og ofte er det også gode muligheter å kjøpe brukt.

På Øytun har vi gode kontakter som gir oss rabatter på friluftsutstyr. Du får tak i det meste i Alta, og gjennom skoleåret kan man gå sammen om ulike fellesbestillinger, for eksempel av ski. Lærere og stipendiater vil også kunne gi gode råd.

Det blir kaldt til vinteren, og soveposen bør tåle ca minus 25 grader.

Dersom du har en sovepose fra før kan det være en god løsning å kombinere med to soveposer. En vanlig tre-sesongs sovepose kan bli en god vinterpose hvis man kombinerer med en mindre pose som man har inni, eller kombinasjon med en jervenduk. Dette kan også gjøre at man slipper å bære med seg den store tunge vinterposen på høsten da det ikke er så kaldt ute.

Ja, det er fint å ha sykkel. Alta sentrum ligger ca 6 kilometer unna, og man kan følge veg og lysløype for å komme seg dit.

I vinterhalvåret går vi mye på ski. På turene rullerer vi på slede/skikjøring gjennom dagen; halve klassen kjører slede, mens resten går på ski med sekk eller pulk.

Alle må ha fjellski uten stålkanter. Dette fordi stålkantene kan skade hundelabber og poter. Skulle du likevel ha fjellski med stålkanter, så slipes disse ned for å unngå slike kuttskader på tur. Det er fort gjort å være uheldig med de skarpe kantene.

Har du langrennski er fint å ha disse med til bruk i lysløypa. Preparerte skiløyper starter fra skoletunet!

Vi har til sammen nærmere 100 hunder på tunet vårt, med stort og smått, og det kan innimellom skape en del støy. Av hensyn til elever og ansatte som bor på tunet, i tillegg til utfordringer med hvordan hunden skal bo, så har vi derfor bestemt at elever ikke kan ta med seg egen hund. Noen ganger plasserer elever hunden sin på en kennel i nærheten av skolen her i Alta eller hjemme.