Rypejakt+ Storfugljakt i Pasvik
+ Laksefiske i Altaelva + Harejakt på Sørøya +
Jakt med hund + Leirdueskyting + Ørret i
kilosklassen + Fluefiske i fjellvann, elv og
sjø + Finnmarksvidda + Sjøørret i Altafjorden +
Havfiske + Stortorsk + Jigging etter
kveite + Kasteteknikker + Nasjonalparker +
Åtejakt og lokkejakt + Snarefangst + Felle-
fangst + Revebås + 10 dagerstur langtur +
Isfiske etter storrøya + Skiturer + Garnfiske
sommer og vinter + Alenetur + Prosjekt-
uke + Førstehjelpskurs + Kano-padling +
Sporing + Bålkos og bålkaffe + Snøhule og
lavvo + Kart,kompass og gps

Fra fiske etter storlaksen i Altaelva og torsk og storkveite på havet – til rypejakt på evige vidder og smygjakt på trolltiur i Pasvik. Ta frem jegeren og fangstmennesket i deg og mål krefter med den arktiske naturen.

Høst
Vi jakter hare og rype på idylliske Sørøya, storfugl i urskogen i Pasvik, rype på vidda og fisker etter laksen i Norges mest eksklusive lakseelv, Altaelva! Vi fisker sjøørret i Altafjorden og røye og fjellørret i legendariske Finnmarksvann. Vi binder fluer, øver på kasteteknikker og du får lære å slakte og partere reinsdyr. Vi lager festmåltid av det vi fangster! Du kan kjøpe deg sesongkort for småviltjakt og boltre deg fritt i et terreng som er på størrelse med Danmark! Vi drar på jakt etter fjellrype og lirype med og uten hund. Vi overnatter i telt, lavvo, gammer og under åpen himmel.

Vinter
Vi jakter hare og rype, og lærer kunsten å lage og sette rypesnarer, som fangstfolk har gjort i generasjoner før oss her i Finnmark, og du får prøve deg på spor- og lokkejakt på rev. Isfiskemulighetene er fantastiske og du får lære hvordan garnfiske under isen har foregått i generasjoner. Vi pakker oss inn i varme klær og sitter på varmt underlag og venter på at storrøya, ørreten og kysttorsken skal hogge til, ofte under stjerneklar himmel med et magisk nordlys.

Vi avslutter jakt og fiske-året med en 10-dagers langtur der vi skal oppleve den nordnorske kystkulturen og fiskeværet. Vi jakter sel og dykker etter kongekrabbe! Her får vi bruk for all kunnskapen vi har tilegnet oss i løpet av vårt innholdsrike og uforglemmelige jakt- og fiskeår. På alle turene våre er det å fyre bål, drikke bålkaffe, utveksle erfaringer og finne fjellroen sammen med dine bestevenner kanskje det aller viktigste.

ALEKSANDER
HANSEN

Aleksander er en godhjerta og vassekte Finnmarking. En sanker og fangstmann i både hjerte, kropp, og sjel. Han er oppvokst i Berlevåg, et lite fiskevær som ligger ved kysten i Øst- Finnmark, omtrent så langt nord som man kommer på fastlandet. Her lærer man å leve – med – og av naturen.

Aleksander er en allsidig villmarking og friluftsmann og brenner for faget sitt. I oppveksten har han og familien forpaktet et naturreservat med sankerett på egg og dun. Han er særlig glad i de turene der en kommer tett inn på naturen og vektlegger naturopplevelsene i sine jaktrapporter. I tråd med gode veidemannstradisjoner er fiske, jakt og fangst hans lidenskap og spisskompetanse. Han er også kjent for sitt gode humør og kjappe replikker som sprer latter og god stemning.

Han liker å formidle og lære bort av sine kunnskaper gjennom turer, forelesninger og når han er ansvarlig for jegerprøven. Han instruerer både på skolen og for lokalbefolkningen i Alta, i regi av Alta jeger og fiske forening. Der er han meget aktiv både i utvalg og på skytebanen.

aleksander@altafolkehogskole.no

Lærer på Øytun 2011 –
Villmarksguide for Glød 2008 –
Enkeltpersonforetak innen naturbruk 2001 –
Høgskolelærer innen friluftsliv ved HiFm 2007 – 2011
3 år med friluftsliv og idrettsutdanning, HiFm
2 år med pedagogiske fag, HiFm
Fagbrev som tømrer 1999
Befalsskolen Forsvaret 2000

Jegerinstruktør Alta JFF
Førstehjelp nivå 3 instruktør
Sikkerhetskurs for fiskere
Våttkort grunnkurs hav
A-trener kurs

Ofte stilte spørsmål

Dette vil du trenge fra skolestart:
– Sovepose, en 3-sesongs for høst.
– Liggeunderlag
– Ryggsekk, 80 liter eller mer
– Dagstursekk, minst 30 liter
– Fjellstøvler, fordel om de er litt høye
– Varme klær: Ullundertøy, ullgensere, ullsokker, lue, skjerf/hals
– Regn- og vindtette klær (jaktdress)
– Turbestikk, kopp, tallerken, kniv, drikkeflaske
– Kompass, kartmappe
– Jaktvåpen
– “Det du har” av fiskeutsyr

Vinterutrustning:
Det du mangler kan du skaffe deg etter at du har starter på Øytun.
– Votter, vindvotter,
– Vintersovepose. Eventuelt to 3-sesongs poser som kan kombineres om vinteren
– Dunjakke, type stor jakke som kan taes utenpå skall/ytterjakke
– Snøspade og søkestang
– Fjellski, anbefaler med stålkant
– Skismurning/ kortfeller/ (langfeller)
– Fotposer
– Termos
– Snøbriller/ googles
– Liggeunderlag vinter

Kjekt å ha:
– Sykkel
– Gamasjer
– Vadebukse
– Håv
– Knebeskyttere
– Ansiktsmaske
– Balaclava
– Vindsekk/ Jerven fjellduk
– Kikkert, anbefaler 8x eller 10x
– Skirens og glider til ski

– Telt
– Bre- /klatreutstyr
– Gps
– Fotoutstyr
– Snowboard/alpint/telemark
– Langrennski
– Kjelesett
– Primus

For å få fullt utbytte av et år på Jakt og fiske trenger du jegerprøven. Dersom du ikke har den er det lurt å ta jegerprøven før du kommer. Har du ikke mulighet til det har vi jegerprøven som valgfag i november. Dere som har egne våpen, oppfordres til å skyte opp før dere kommer, men dere har også mulighet for å skyte opp og låne rifle hos Alta jeger og fiskeforening. Vi har ikke elgjakt som en del av undervisningen, men dersom noen av dere ønsker å være med på dette prøver vi å legge til rette for deltakelse sammen med et lokalt jaktlag.

På turene våre trenger du klassiske fjellski. Helst med stålkant, men det er ikke noe krav. Dersom du også har langrenn, slalåm eller toppturski, må du gjerne ta det med. Alta og omegn er perfekt for alle typer skiturer og vi har bl.a. skoletur til Levi i Finland, der vi er to dager i slalåmbakkene der.

Ta med den du har, eller en du kan låne. Til vinteren er det mest funksjonelt med en to-pose løsning. Da kan du ha med en liten innerpose til toppturer og ligge i to poser på kalde netter. Dette er besparende med tanke på plass i sekken og økonomien. Det er fint å unngå store kunstfiberposer som tar stor plass og gir liten fleksibilitet. Løsningen du velger bør tåle ned til minus 20 – 25 C. Dette prater vi mer om når vinteren nærmer seg.

Dette er ikke et krav, men det kan være veldig praktisk å ha sykkel til butikken eller Alta sentrum. Hvis du er glad i å sykle er Alta og området rundt skolen et paradis for terrengsykling og du finner hundrevis av kilometer med flott stisykling!